TET Ar-Ge Proje Pazarında Yaratıcı Fikirler Ödüllendirildi
26 Mart 2014

Şarj edilebilen inovatif bisiklet, dokunmatik tost makinası, işaret dilini sese çeviren teknolojik eldiven, bir film ya da bilgisayar oyunundaki aksiyonları hissetmenizi sağlayan medya gömleği, mayın ve patlayıcıları tespit eden azot gazı ölçüm sistemine kadar birbirinden ilginç 122 proje, TET Ar-Ge Proje Pazarı’nda sanayici ve yatırımcılar ile buluşturuldu.

Üniversite ve sanayi işbirliği gelişiminde önemli bir rol oynayan “TET Ar-Ge Proje Pazarı”bu yıl üçüncü kez gerçekleştirildi. İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılan etkinlikte Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları, Enerji Üretim İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar, Çevre ve Enerji Verimliliği Uygulamaları ve Diğer olmak üzere dört farklı kategoride 12 proje ödüllendirildi. Kategorilerin her birinde dereceye giren ilk 3 Ar-Ge projesi sahibine sırasıyla 20 bin TL, 10 bin TL ve 7 bin 500 TL olmak üzere toplamda 150 bin TL’lik nakdi ödül verildi.

Ödül törenine katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuşmasında şunları söyledi: “2023 yılı ihracat hedefimiz için yürümek bize yetmiyor, koşmak da yetmeyecek. Sıçrama yapmanın zamanı geldi.”

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu ise girişimciler ve akademisyenlere projelerini ticarileştirme fırsatı sunan etkinlikle ilgili olarak, “TET Ar-Ge Proje Pazarı, ödül odaklı bir yarışmanın çok daha ötesinde bir anlam taşıyor. Bizleri en çok gururlandıran da etkinliğimizin ardından projelerin ticarileştiğini ya da ticarileşmek üzere olduğunu görmek. Proje Baharı, yeni bir fikri olan girişimcilerle sanayici ve yatırımcıyı buluşturan ortak bir paylaşım platformu yaratıyor” diye konuştu.

İnovasyon ve girişimciliğe esprili bir yorum getiren 3 Adam’ın (Eser Yenenler, İbrahim Büyükak ve Oğuzhan Koç), Vestek A.Ş. Genel Müdürü Metin Salt ve Proje Baharı’nın girişimcilerini konuk ettiği özel program geceye renk kattı.

Etkinlik proje sunumları ve ikili görüşmelerle gün boyunca sürdü…

Sanayicilerin yanı sıra üniversiteler, AR-GE kuruluşları ve teknopark çalışanları ile araştırmacıları bir araya getiren “TET AR-GE Proje Baharı”nın Yürütme Kurulu Başkanlığı’nı BEYSAD Yönetim Kurulu Üyemiz ve  aynı zamanda TET Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Atilla Eren yaptı.

Organizasyonun gündüz etkinlikleri kapsamında da çeşitli paneller gerçekleştirildi. “İnovasyonda Üniversite Sanayi İşbirliğinin Önemi” başlıklı ilk panel Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK)  Genel Sekreteri Doç. Dr. Melih Bulu moderatörlüğünde yapılırken, “Girişimcilikte Yeni Trendler” oturumunun moderatörlüğünü ise M. Serdar Kuzuloğlu üstlendi. Proje sahipleri ve girişimcilerin konuklara soru sorma imkanı da bulduğu panelde, girişimcilerin kendilerini anlatma ve yatırımcı bulma konusunda ‘cesur’ ve ‘girişken’ olmaları gerektiği mesajı verildi.

Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin yanı sıra Hong Kong University of Science and Technology ve şimdiye kadar binlerce Ar-Ge Projesini destekleyen EUREKA işbirliği ile gerçekleştirilen etkinlikte, yeni girişimlerin destekçisi TÜBİTAK, KOSGEB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı gibi kurumlar da yer aldı.

İşte ihracata katma değer katacak 3. TET Proje Baharı Ödüllü projeler…

Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları Kategorisi:

Birincilik Ödülü: İlker Kavak - Gömülü sistemlerde Cad/Cam (Gömülü sistemlerde 2D ve 3D tasarım yapma ve sisteme bağlı makinede üretimi gerçekleştirmeye olanak sağlayan yeni bir yöntem geliştirdi.)
İkincilik Ödülü: Ahmet Karaküçük - Ahmet Emir Dirik / Çektiğiniz Fotoğraflardaki Gizli İzden Haberdar Mısınız? (Fotoğraflardaki gizli izler kullanılarak kaynak gizliliğinin ihlal edilmesinin önüne geçmesi hedefleniyor)
Üçüncülük Ödülü: Elif Saygı Bavunoğlu - Harun Bavunoğlu / turSOS - Türk İşaret Dilini Sese Çeviren Eldiven Projesi (Teknolojik eldiven işitme-konuşma engelli insanların kullandığı işaret dilini sese çeviriyor)

Enerji Üretim İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar:

Birincilik Ödülü: Cihan Çopur / Elektrik Dağıtım Şebekelerinin CBS Tabanlı Olarak Modellenmesi ve Projelendirilmesi (Özgün ve yerli yazılıma olan ihtiyacı gidermeyi hedefliyor)
İkincilik Ödülü: Hüseyin Bekir Yıldız / Suyu Tam Olarak Ayrıştıran Boya Bazlı Güneş Hücrelerinin Geliştirilmesi (Nanotanecikler sayesinde görünür ışık altında suyu sürekli ayrıştırarak hidrojen ve oksijen üreten bir güneş hücresi oluşturacak)
Üçüncülük Ödülü: Selahattin Çelik / Taşınabilir Yakıt Pili Projesi (Oluşturulan sistem ile diğer yakıt pili teknolojilerinin de sistem olarak ülkemizde üretilmesini sağlıyor)

Çevre ve Enerji Verimliliği Uygulamaları:

Birincilik Ödülü: Baran M. Dağ - Kerem Erikçi /  Noktasal Zirai Meteoroloji Yazılımı ve Karar Destek Mekanizmaları (Çiftçiye istenilen her yerde hava tahminini kolayca yapmasını sağlayarak olası zararlardan kurtulmalarını ve maliyetlerini azalmayı sağlayan bir yazılım geliştirdiler)
İkincilik Ödülü: Ayhan Prepol / Isıtıcı Kumaş (Düşük voltajda elektrik akımı ile ısıtıcı ürünler üretilmesini amaçlıyor)
Üçüncülük Ödülü: Şefik Doğan - Güvenç Şenol / Yeni Nesil Atmosferik Su Eldesi (Havadaki nemden su üretmeyi başaran dünyada da örneği olmayan yeni bir sistem yarattılar)

Diğer:

Birincilik Ödülü: Ahmet Zengin / Azot Gazı Ölçüm Sistemi İle Mayın Ve Patlayıcıları Tespit Etme (Tüm dünyanın ortak sorunu olan mayınların belirlenmesinde inovatif bir yöntem geliştiren ve patentini de alan Ahmet Zengin, TNT’nin asıl hammaddesi olan nitrojeni (azot) uzaktan algılayarak tespit eden bir buluş yaptı. Törende konuşan Ahmet Zengin, patenti aldıktan sonra ilk olarak İsrail’in aradığını, Almanya’nın da bu projeyi istediğini ancak patentini vermediğini, bu teknolojinin ülkesinde kalmasını istediğini söyledi. Bu sözleri ile törende büyük bir alkış da topladı)
İkincilik Ödülü: Hüseyin Boztepe / Emniyet Kemerinin Tüm Hatalı Kullanımlarını Uyaran Sistem (Kemer uyarı sistemine yenilik getiren bu proje, kemerin tüm yanlış kullanımlarına uyarı veriyor ve kemer kullanımını artırmayı hedefliyor. Sosyal içeriği de olan bir proje)
Üçüncülük Ödülü: İsa Ataseven - Ahmet Ali Atan - Sefa Taftali - Hüseyin Barın / Medya Gömleği (Bir film izlerken ya da bilgisayar oyunu oynarken efektleri üzerinizde hissetmenizi sağlayan ‘medya gömleği’ adını verdikleri bir yelek geliştirdiler. Giyilebilir bir teknoloji yarattılar.)

Üye Girişi