Değerli BEYSAD Okurları;
Üye ziyaretlerimizin bizlere büyük fayda sağlamakta olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz çünkü haklılığımızı her üye ziyaret programımızda bir kez daha görme fırsatımız oluyor. Yine bir üye ziyaret programında kendilerini yakından tanıma fırsatı bulup, yaptıkları iş, yılların getirdiği Japon çalışma tecrübesi ve şirketin yüz yıla dayanan ömrü ile birlikte bir o kadar genç ve dinamik yönetici ekibiyle bizleri etkileyen bir üyemizi sizlerin de biraz daha yakından tanımanızı arzu ettik… İlgi ve beğenilerinize sunarız…
Sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim Mehmet Evren Dirim. Nitto Otomotiv A.Ş. firmasında Satış Yöneticisi olarak görev yapmaktayım. 1979 yılında İzmir’de dünyaya geldim. İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği’ni 2002 yılında tamamladım. Eğitim yılları boyunca çeşitli projelere imza atarak bir çoğunda kendimi geliştirme fırsatı buldum. Üniversite döneminden sonra, yaklaşık 14 yıllık profesyonel iş hayatım boyunca Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çalışma şansım oldu ve bu sayede farklı kültürleri tanıma fırsatı edindim.
Nitto firmasına, yaptığı çalışmalara ve Türkiye oluşumuna ilişkin bilgi verir misiniz?
Nitto firmasının kısaca tarihçesine bakmak gerekirse, ilk olarak Japonya’da elektrik izolasyon malzemeleri üretmek üzere 1918 yılında Tokyo, Ohsaki’de Nitto Electric Industrial Co. firması altında kurulmuş olup ilk deniz aşırı ofisi New York’ta 1961 yılında açılmıştır. Avrupa kıtasında ise 1974 yılında Nitto Belgium N.V. adı altında faaliyet göstermeye başlamıştır. 1988 yılında 70. yıl dönümü kutlanır ve firmanın ismi Nitto Denko Corporation olarak değiştirilir. 2018 yılı itibariyle Nitto, yaklaşık 30.000 çalışanı ve tüm dünyada 93 şirketi ile farklı sektörlerde faaliyet göstermektedir.
Türkiye pazarına ilk Nitto ürünlerinin girişi 2002 yılına uzanmaktadır. 2008 yılında satış ofisinin İstanbul’da kurulması ile beraber 2010 yılında ağırlıklı beyaz eşya ve otomotiv sektöründe faaliyet göstermek üzere, üretim tesisi Tuzla Mermerciler Organize Sanayi Bölgesi’nde devreye alınmıştır.
Nitto Otomotiv ile yollarınız ne zaman kesişti?
Hem beyaz eşya hem de otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Türkiye’nin önde gelen uluslararası firmalarında çalışma fırsatı buldum ve profesyonel hayatım boyunca edindiğim tecrübelerimi 2016 yılı sonunda Nitto Otomotiv firması ile paylaşma kararı aldım.
Nitto Otomotiv firması organizasyon yapısı hakkında bilgi verir misiniz?
Nitto Otomotiv olarak genç ve dinamik bir çalışan profiline sahip olmak ile birlikte departmanlar arasındaki koordinasyonun üstdüzeyde olduğu müşteri odaklı bir çalışma ortamı bulunmaktadır. IATF 16949 ve ISO 9001 kalite belgelerimiz ile beraber üretimde sıfır hata felsefesiyle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
PVC bant ve NVH ürünleri ağırlıklı üretimimiz ile 95% oranında beyaz eşya ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalara hizmet vermekte olup, önümüzdeki dönemde hedefimiz farklı sektörlerde de söz sahibi bir firma konumuna gelmektir.
İhracat oranlarınızdan ve en çok hangi ülkeye ihracat yaptığınızdan söz eder misiniz?
Yeni yatırımlarımız ve projeler ile beraber 2018 yılı içindeki ihracat oranımız toplam satışlarımızın yaklaşık %45’ini karşılamaktadır. İhracat yaptığımız ülkeler büyük oranda Fas, Mısır gibi Kuzey Afrika ülkeleri ile Romanya, Macaristan gibi Doğu Avrupa bölgesindeki ülkeleri kapsamaktadır. Yenilikçi ve her ihtiyaca karşılık verebilecek ürün gamımızla hedefimiz, ilerleyen dönemlerde iş hacmimizi hem yurtdışı hem de yurtiçinde arttırmak olacaktır.
Sizi rakiplerinizden ayıran özellikleriniz nelerdir?
Önce iş güvenliği sloganıyla yola çıkan Nitto’yu diğer firmalardan ayıran en önemli özelliklerinden biri, inovasyona önem vermesi ve yenilikçi ürünler ile pazarın ihtiyaçlarına karşılık verebilmesidir. Bunun bir göstergesi olarak Nitto, Thomson Reuters tarafından belirlenen dünya genelinde ilk 100 yenilikçi firma arasına 2011 yılından itibaren arka arkaya 7. kez girme başarısını göstermiştir. Bu yenilikçi yaklaşımı, son yıllarda artan bir şekilde devam eden ‘Area Niche Top` stratejisi ile bölgesel olarak özgün ihtiyaçlara cevap verecek ürünlerin geliştirilmesine yön vermiş ve birsonraki adım olarak tüm dünya’da ürünlerinin yaygınlaştırılmasını sağlamıştır.
Yeni yatırım ve Ar-Ge’ye yönelik çalışmalarınıza ilişkin bilgi alabilir miyiz?
Müşteri odaklı olmamızın bir göstergesi olarak, işbirliği yaptığımız müşterilerimize hem proje dönemlerinde hem de seri hayatta daha iyi hizmet verebilmek için bu sene devreye aldığımız laboratuvarımızdan biraz olsun bahsetmek isterim. Klimatik test kabini, yanmazlık test cihazı gibi ekipmanlarımız sayesinde müşteri test gereksinimlerine hızlı olarak cevap verebilir duruma bugün itibariyle gelmiş bulunmaktayız.
Sanayi 4.0’ın Türkiye gelişimini nasıl görüyorsunuz? Bu yönde önçalışmalarınız, tedbirleriniz var mı?
18. yüzyıl sonlarında su ve buhar enerjili üretim tesislerinin devreye girmesi ile başlayan Sanayi Devrimi, 1970’lerin başında imalatın otomasyonu ile 3. devresine geçmiştir. Günümüzde Sanayi 4.0 olarak adlandırdığımız dijitalleşen endüstri ile fabrikalar akıllı sistemler ile donatılmaktadır. Türkiye olarak Sanayi 4.0’a entegrasyonumuz, gerekli yatırımların devamı ile birlikte rekabetçilik ve verimliliğin artmasıyla, çağdaş dünyanın bir parçası olma yolunda hızla devam etmektedir. Bu çerçevede, Nitto Otomotiv olarak özellikle üretim alanında otomasyon ve verilerin anlık takip edilmesi konularındaki çalışmalarımız ile Sanayi 4.0’a yönelik adımlarımız devam etmektedir.
BEYSAD’a ilişkin görüşleriniz, BEYSAD’dan beklentileriniz nelerdir?BEYSAD’ın ülkemiz adına yaptığı çalışmaların parçası olmaktan hem şahsım hem de şirketim adına gurur duyduğumuzu belirtmek isterim. BEYSAD’dan beklentimiz, yapılan tüm yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerinin yaygınlaşarak devam etmesi yönündedir.