Koleksiyoner
Eylül 2013

Sevgili Okurlarımız;

Koleksiyon sayfalarımızda sizleri konuk etmekten büyük keyif alıyoruz ancak maalesef istediğimiz şekilde sizlerden dönüş alamadık ve bu sayfalar da beğenilince üyemiz olmasalar da farklı koleksiyonerleri sayfalarımıza taşımaya karar verdik. Bu sayımızda deniz kabukları koleksiyoneri Sayın Kemal Geyran konuğumuz oldu ve Kemal Bey’e ulaşmamızda Profleks firmamızdan Sayın Tunç Ulusoy büyük katkı sağladı. Kemal Bey’e ve Tunç Bey’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Denizin mücevherleri

Sualtı ile, dolayısıyla “Deniz Kabukları” ile tanışmam, zıpkınla balık avcılığına meraklı olan babam Erol Geyran sayesinde ve küçük yaşlarda oldu. Çoğunluğumuzun olduğu gibi, 14-15 yaşlarında, kumsaldaki deniz kabukları, renkleri ve şekilleriyle ilgimi çekmeye başladı. Böylece o yaşlarda başlayan deniz kabuğu toplama merakım zamanla gelişerek bugünkü “CAN GEYRAN Deniz Kabukları Merkezi”nin oluşmasına kadar vardı.

Önceleri bizim sulardaki deniz kabuklarını toplarken, zamanla bunun dünyada birçok meraklısı olan bir koleksiyonculuk olduğunu fark ettim. Elime geçen kitap ve dergilerden dünya denizlerinde, renk ve şekil bakımından bizim sulardakilerden çok farklı türlerin olduğunu gördüm. Koleksiyonumu zenginleştirmek için bu türlerden örnekleri satın alarak, değiş tokuş yaparak, bizzat gidip yerinden toplayarak, hatta trol teknelerinde balıkçılarla birlikte ava çıkıp, ağlara takılan kabukları ayıklayarak elde etme yoluna gittim. Böylece koleksiyonum gelişti. Zamanla, dünyadaki bütün kabukları elde etmenin imkansız olduğunu gördüm ve ilgimi Türkiye denizlerindeki kabuklara yönelttim. Bu amaçla literatür toplamaya başladım; zaman içinde oldukça geniş bir kütüphanem de oldu.

Koleksiyonuma yeni bir deniz kabuğu ilave ederken, öncelikle kendim topluyorsam, web sitemde (www.cangshells.com ) ayrıntılarını bulabileceğiniz deniz kabuğu toplamanın etik kurallarına dikkat ediyorum. Ayrıca benim koleksiyonum için yeni bir tür olması, türünün iyi bir örneği olması gerekmektedir. Halen biriktirmeye devam ediyorum. Çünkü dünyada 100 bin türün üzerinde deniz kabuğu türü olduğu düşünülürse bu koleksiyonun hiçbir zaman tamamlanamayacağı görülür. Nitekim dünya üzerinde bütün deniz kabuklarını içeren bir müze veya özel koleksiyon bulunmamaktadır.

Deniz Kabuklarının en büyük düşmanı güneş ışığıdır. Dolayısıyla koleksiyonumu kapalı çekmeceleri olan bir dolapta saklıyorum. Ayrıca bir kısmını da 2007 yılında kaybettiğim oğlum Can Geyran adına açtığım “Deniz Kabukları Merkezi”nde sergiliyorum. Bunun haricinde başka bir bakım gerektirmiyorlar.

Merkezde 1000 türün üzerinde deniz kabuğunu barındıran bir koleksiyon ve kütüphane, meraklıların hizmetine sunuluyor. Ayrıca 300 civarında deniz kabuğu tematik olarak sergileniyor. Ziyaretçiler deniz kabuklarının tarihçesi, sınıflandırılması, yaşam şekilleri, tarihte insanoğlu-deniz kabuğu ilişkisi hakkında bilgilendiriliyor. Süs eşyası, yiyecek, boyar madde, alet, kap kacak, müzik aleti, para olarak nasıl kullanıldıkları, mimari, resim, süsleme sanatlarına nasıl ilham kaynağı oldukları anlatılıyor. Ayrıca bir belgesel filmin yanı sıra, slaytlar ve kısa filmler gösteriliyor.

Can Geyran Deniz kabukları Merkezi, açılışından bu yana her yaştan ziyaretçileri ağırlamakta. Özellikle ilköğretim okulları ve anaokulları, okul dışı gezilerinde Merkezimizi programlarına almaktalar. Ülkemizdeki Doğa ile ilgili müze ve merkezlerin eksikliğini ortaya koyan bir ilgi ile karşılaşıyoruz.

Merkezimizin amaçları arasında ilgili kuruluş ve üniversiteler ile irtibata geçerek Türkiye’nin bir deniz kabukluları envanteri çıkarılmasına yardımcı olmak, araştırmacı ve koleksiyonerlerin hizmetinde olan bir koleksiyon ve kütüphane oluşturmak, “Türkiye Deniz Kabukları” kitabı yayınlamak ve deniz kabuklarını tanıtıp sevdirerek bulundukları ortamların korunmalarına katkıda bulunmak var.

CAN GEYRAN DENİZ KABUKLARI MERKEZİ

Kirgulu Sk.12 Orhantepe (Dragos)

Cevizli Kartal / Tel: 216 3831662

www.cangshells.com

Üye Girişi