Değerli Okurlarımız,
Bu sayımızın üyelerimizle ilgili röportaj bölümü konuğu; yeni üyemiz Karel firması İş Geliştirme ve Planlama Direktörü Sayın Elif Güngörer… Böyle güçlü yapıdaki üye firmalarımızla bizler de daha da güçleneceğiz. Kendilerine aramıza hoşgeldiniz diyoruz ve işbirliğimizin gelişerek artmasını, tüm etkinliklerimizde kendilerini görebilmeyi temenni ediyoruz. Bu söyleşi için çok değerli vaktini bizlere ayıran Sayın Elif Güngörer’e ve bu röportajın bize ulaşmasında vermiş olduğu yoğun çabalardan dolayı da Karel İş Geliştirme Kıdemli Mühendisi ve Sevgili arkadaşım Sayın Can Us’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Sizi tanıyabilir miyiz?
1989 yılında İzmir Fen Lisesi’nden mezun oldum. Lisans eğitimimi Bilkent Endüstri Mühendisliği’nde, aynı bölümdeki yüksek lisans eğitimimi ODTU’de tamamladım. Çalışma yaşamıma planlama mühendisi olarak başladım. 4 yıl Aselsan’da Planlama Mühendisi olarak çalıştıktan sonra 1998 yılında Karel Elektronik’e geçiş yaptım. Karel Elektronik’te 2 yıl Planlama Baş Mühendisi, 14 yıl Planlama Müdürü olarak çalıştım. 2014 yılından bu yana İş Geliştirme ve Planlama Direktörü olarak görev yapmaktayım.
Karel Elektronik firmasına ve yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi verir misiniz?
Yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan Karel, faaliyetlerine ilk olarak 1986 yılında özgün tasarımlarıyla, Türkiye'de elektronik telefon santralı pazarını yaratarak başlamış ve bugün bu faaliyet alanında ulusal ve uluslararası araştırma raporlarına göre Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi pazar liderliğinin yanı sıra, Avrupa’nın en büyük 3, Dünyanın en büyük 15 PBX üreticisinden biri haline gelmiştir.
1997 yılında Karel, üretim ve Ar-Ge konusunda sahip olduğu birikimle, elektronik üretim hizmeti alanında faaliyet göstermeye karar vermiş ve bu tarihte Arçelik’in elektronik kartlarını tasarlamaya ve üretmeye başlamıştır. Bu sektörde kendi faaliyetlerini her geçen yıl büyüten Karel, Arçelik’in yanında global firmalarla çalışmaya başlamış, geçen yıl sadece beyaz eşya sektörü için 8 milyon adetin üzerinde kart üretmiştir. Bu süreçte, elektronik üretim hizmeti faaliyetine savunma sektörünü de eklemiş ve başta Aselsan olmak üzere savunma sektöründeki büyük oyuncuların ana üretim tedarikçisi durumuna gelmiştir.
22500 m2 kapalı alana sahip, ileri teknoloji üretim sistemlerinin kullanıldığı üretim tesisleri ve her yıl konsolide satış cirosunun ortalama %10'unu ayırdığı Ar-Ge’si ile dünya standartlarında tasarım ve üretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bugün 30’dan fazla ülkeye ürün ve teknoloji ihraç eden bir markadır. Dünyanın bilinen ve güvenilen kurumlarından Brand-Finance'ın her sene hazırladığı "Türkiye'nin En Değerli 100 Markası" listesindeki markalardan biri olarak gösterilmektedir.
Karel Elektronik firması organizasyon yapısı hakkında bilgi verir misiniz?
İstanbul Genel Müdürlük, Boğaziçi Ar-Ge Ofisi, Ankara Üretim Tesisleri, Bilkent Ar-Ge Merkezi, İzmir, Antalya, Van ve Bursa Bölge Müdürlükleri olmak üzere toplam 8 lokasyonda faaliyet göstermektedir. Finans, bilgi teknolojileri, satış ve pazarlama operasyonlarının merkezi İstanbul’da, üretim, kalite, insan kaynakları ve Ar-Ge operasyonlarının merkezi Ankara’da bulunmaktadır. Karel, 169’u Ar-Ge merkezinde olmak üzere, 300’ün üzerinde üniversite, 700’e yakın teknik lise mezunu 1400 çalışanı ile eğitimli ve güçlü bir iş gücü yapısına sahiptir.
Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Karel olarak, beyaz eşya elektronik kartlarının, modüllerinin ve bitmiş elektronik ürünlerin tasarımı ve üretimi konusunda faaliyet göstermekteyiz. Bunun yanı sıra telekom çözümleri, anahtar teslim projeler, savunma sanayine yönelik iletişim çözümleri alanlarında, bu faaliyet alanlarının her biri için özelleşmiş üretim holleri ve kadroları ile faaliyet göstermekteyiz.
İhracat oranlarınızdan ve en çok hangi ülkeye ihracat yaptığınızdan söz eder misiniz?
2014 yıl sonu itibari ile 6.5M USD’lık bir ihracat rakamına sahibiz. Tasarımını ve üretimini gerçekleştirdiğimiz beyaz eşya elektronik kartlarını ağırlıklı olarak İngiltere, Romanya, Güney Afrika ve Kolombiya’ya ihraç etmekteyiz.
Sizi rakiplerinizden ayıran özellikleriniz nelerdir?
Karel’in elektronik sektöründe küresel bir oyuncu olmasını sağlayan en önemli avantajı Türkiye'nin bu kapsamda en donanımlı Ar-Ge merkezlerinden birine sahip olmasıdır. Teknolojinin son derece hızlı geliştiği günümüzde yeni ve rasyonel teknolojiler geliştirebilmek ve bunları satılabilir ürünlere çevirerek pazara sunmak hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle, güçlü Ar-Ge yeteneğine sahip olmak, kuruluşundan itibaren Karel'in birinci önceliği olmuştur. Bu sayede Karel, kendi ürün tasarımlarının yanısıra, müşterilerine istekleri doğrultusunda tasarım hizmeti verebilen ve tasarımı müşteriye ait ürünlerde de maliyeti düşürme ve kaliteyi artırma amaçlı tasarım değişikliği önerilerinde bulunabilen sayılı firmalardan biri haline gelmiştir.
Her yıl gelirimizin önemli bir kısmı ile üretim teknolojilerine yatırım yapmakta ve üretim otomasyonu sayesinde, Uzakdoğu’nun ucuz işgücü baskısını azaltırken üretim kalitesini artırmayı hedeflemekteyiz. Yüksek kalite ve teknolojiye sahip, dünya standartlarında üretimlerimizi sürdürdüğümüz Ankara üretim tesislerimizde 3 adet tam otomatik, 4 adet yarı otomatik test&montaj hattı, 14 otomatik dizgi hattı, 4 otomatik göz kontol cihazımız ve her türlü elektriksel, dayanımsal ve çevresel testleri yapabildiğimiz ekipmanlarımız ile müşterilerimiz taleplerine cevap verebilmekteyiz.
İddialı olduğumuz alanlardan biri de esneklik ve çeviklik. Uçtan uca tedarik zinciri yönetimi, hızlı bilgi akışı ve lojistik yeteneklerimizle müşteri süreçlerinin güvenilirliğini, hızını, çevikliğini artırıyor, onları öngörülemeyen verimsizliklerden ve kayıplardan koruyarak rekabetçiliklerini destekliyoruz.
Ayrıca Karel olarak farklı iş modelleri ile çalışabiliyor, farklı hacimlerde, farklı kompleksiteye ve çeşitliliğe sahip ürünleri, gereksinime göre farklı üretim sistemleri kullanarak üretebiliyoruz.
Sizlerle ilk tanışmamız TET Birliği Ur-Ge Proje kapsamı idi. Ur-Ge Projelerinden fayda sağladınız mı? Yanılmıyorsam 2. Ur-Ge Projesine de dahil oldunuz? Bu çalışmalara ilişkin, yeni üyemiz olmanız nedenli, bir de dışarıdan bir göz olarak sizden görüş alabilir miyiz?
Katılmış olduğumuz ilk Ur-Ge projesinden oldukça fayda sağladık. Faaliyet göstermekte olduğumuz sektördeki global ana sanayi firmaları ile olan ilişkilerimizi geliştirmenin yanı sıra, diğer yan sanayi firmaları ile olan işbirliği, bilgi alış verişi gibi konularda da önemli kazanımlar elde ettik. Bu tarz projelerin yarattığı sinerjinin sadece firmamıza değil tüm sektöre önemli getirileri olduğunu düşünüyoruz.
BEYSAD’a ilişkin görüşleriniz, BEYSAD’dan beklentileriniz nelerdir? Sizler için neler yapabiliriz?
BEYSAD, bizim için çok önemli olan bir faaliyet alanında, ülkemizde ve global platformda başarılı bir şekilde organize olmuş, geniş bir yelpazede temsil yeteneğine sahip, sektörün nabzını tutabilen bir dernek. Karel olarak, BEYSAD’a katılımımızın bizi hali hazırda faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz bu sektörde daha kuvvetli bir oyuncu yapacağına inanıyoruz.