Değerli BEYSAD Okurları;
Bir Genç BEYSADLI üyemiz ile daha sizleri tanıştırmaktan mutluluk duyuyorum. Kale Musluk Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ayk Antil… Daha önceki röportajımızın önyazısında sizlerle paylaşmış olduğum samimi duygularıma ek olarak Genç BEYSADLIlarımız için Ayk Bey nezdinde birkaç önemli özellik daha söylemek istiyorum. GB Üyelerimiz için ne söylesem az muhakkak ancak onlar bu kadar başarılı olmalarının yanında; vefalı, vicdanlı, yardıma ihtiyacı olanlara her an bir el uzatacak kadar kendilerini yakın hissettiren, iyi kalpli kişiler. Bir kez daha yinelemek isterim ki hayatımda ve BEYSAD’da oldukları için kendimi şanslı hissediyorum. Çok kısa sürede röportaj hazırlıklarını tamamlayıp, kıymetli zamanlarından ayırdıkları için Ayk Bey’e teşekkür ederim.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Merhaba, ben Ayk Antil, 27 Mart 1986 doğumluyum, 2009 yılında uluslararası finans eğitimimi tamamladıktan sonra aile şirketimizde görev almaya başladım.
Firmanıza ve yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi verir misiniz?
1969 yılında Perşembe Pazarı’nda kurulan firmamız, pirinç dövme ve talaşlı imalat alanında çalışıyor. 90'lı yıllardan sonra musluk üretimini bıraksa da yine ağırlıklı tesisat malzemeleri üzerine çalışmıştır. Yaklaşık on yıldır da beyaz eşya, ısıtma soğutma, elektrik gibi pek çok farklı sektöre tamamen müşteri istekleri doğrultusunda üretim yapıyoruz. Son zamanlarda pirinç işlemedeki tecrübemiz ile aluminyum alaşımlarında da talaşlı imalat yapıyoruz.
Firmanız ile yollarınız ne zaman kesişti?
Aile şirketimizde tam zamanlı olarak çalışmaya 2009 yılında mezun olduktan sonra başladım.
Firmanızın organizasyon yapısı hakkında bilgi verir misiniz?
Firmamızda şu an 120 kişi çalışıyor. Kurucu ve birinci kuşak Kemal Ayvaz Yönetim Kurulu Başkanımız ve Herman Antil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız olarak ihtiyaç duyduğumuz her an tecrübeleriyle yanımızdalar. Bizle ikinci kuşak olarak Erman Ayvaz Genel Müdürümüz, ben ve Aren Antil Genel Müdür Yardımcıları olarak görevimizin başındayız. Kurumsallaşma çalışmalarımıza da başlayarak, konusunda uzman yöneticilerimiz ile ekibimizi güçlendirerek büyümeye devam ediyoruz.
İhracat oranlarınızdan ve en çok hangi ülkeye ihracat yaptığınızdan söz eder misiniz?
Ürettiğimiz ürünlerin %70'ini ihraç ediyoruz. İç piyasadaki müşterilerimiz de büyük oranda ihracata yönelik çalıştığından neredeyse üretimimizin tamamı doğrudan ve dolaylı olarak ihraç ediliyor diyebiliriz. İhracatımızın ise büyük bölümü Almanya, Fransa, Hollanda ve Kuzey Avrupa ülkelerine. Avrupa ülkelerinin yanı sıra Kuzey Afrika ve Rusya da ihracat yaptığımız bölgeler. Önümüzdeki süreçte Kuzey ve Güney Amerika’yla da başlamak üzere çalışmalarımız devam ediyor.
Sizi rakiplerinizden ayıran özellikleriniz nelerdir?
Kale Musluk olarak bizi rakiplerimizden ayıran özelliğimiz esnek üretim olanaklarımız, farklı tonajlarda dövme ve talaşlı imalatın birçok farklı türünü bünyemizde barındırıyor oluşumuz ve robot otomasyonlarına önem veriyor oluşumuz diyebiliriz.
Yeni yatırım ve Ar-Ge’ye yönelik çalışmalarınıza ilişkin bilgi alabilir miyiz?
Müşterilerimizin de yönlendirmesi ile yeni malzeme ve imalat yöntemleri üzerine sürekli AR-GE faaliyetleri sürdürüyoruz. Şu an mevcut üretim alanımızın fiziksel kapasitesini son noktada kullanıyoruz. Ancak makine yatırımlarımız hız kesmeden devam ediyor. 2021’de talaşlı imalat kapasitemizi %20 arttırmak için yatırıma devam edeceğiz. Buna paralel olarak üretim alanımızı büyütmek için de çalışmalarımız var.
Pandemi sürecine ilişkin yaptığınız çalışmalar; 2020 nasıl geçti ve 2021 için öngörüleriniz nelerdir?
Kabul etmek lazım ki 2020 yılı herkes için hem fiziksel hem mental açıdan zor geçti. Ancak Asya’daki üreticilerin kapasitelerinin azalması ve tedarik zincirindeki aksaklıklar Avrupalı müşterinin tedarikçi alternatiflerini arttırmasına yol açtı. Bu da bizim açımızdan olumlu bir gelişmeydi. 2021’de de alternatif tedarikçi olarak aranan hatta ana tedarikçi konumuna gelebileceğimize inanıyorum. Bu yönde yatırımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz.
Sanayi 4.0’ın Türkiye gelişimini nasıl görüyorsunuz? Bu yönde önçalışmalarınız, tedbirleriniz var mı?
Sanayi 4.0 kavramı ortaya çıkalı henüz 10 yıl olmuşken ülkemizde de yıllardır konuşuluyor ve üzerine çalışılıyor olması, bu konuda dünyadaki rakiplerimizden geri kalmayacağımızın bir göstergesi. Biz firmamızda 2012 yılından beri bu yönde altyapı yatırımlarımızı yaparak, erken bir başlangıç yaptığımızı düşünüyoruz. Üretimin tüm süreçlerini bilgisayar sistemlerimizle takip edebilirken yıllardır robot teknolojilerine yaptığımız yatırımlarla da bu alanda iyi bir tecrübe kazandığımızı düşünüyoruz.
Genç Beysadlı üyemizsiniz uzun zamandır; GB’ye ve çalışmalarına ilişkin de bilgi almaktan memnun oluruz. Bu vesile ile daha fazla ikinci ve üçüncü nesili bu grupta görebiliriz…
Genç BEYSAD bence BEYSAD’ın en başarılı projelerinden biri. Firmalarımızın geleceği olan genç kuşakların da dernek içinde söz sahibi olduğu ve kendi aralarında da projeler geliştirebildiği bir yapı. Birlikte birçok yararlı etkinlik yaptık, pek çok zaman firmalarımızda yaşadığımız sorunlar hakkında birbirimize de danışıyoruz. Özellikle pandemiden önce daha sık bir araya gelebiliyorduk ama şu anda da online olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz.
BEYSAD’a ilişkin görüşleriniz, BEYSAD’dan beklentileriniz nelerdir?
BEYSAD, Türkiye’nin sayılı topluluklarından biri, çok kıymetli firmalar ve onların kıymetli yöneticileri ile ortak işler yapmak bizi mutlu ediyor. Sanayi 4.0 çalışmaları olsun, hazırlanan Strateji Belgesi olsun, yapılan firma ve fuar ziyaretleri ile sektörün yol haritasını çıkartıyor. Bu yapıda daha uzun yıllar ortak birçok güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum.