İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından kurulan “Risk ve Girişimcilik Okulu” 2012-2013 Eğitim öğretim yılında iş dünyasının önde gelen isimlerini buluşturduğu ve yaşadıkları deneyimlerini aktardıkları bir seminer programı düzenledi. En başarılı iş adamları ile İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencilerini biraraya getirmek hedefinde olan “Başarının Kodları” adlı projede, BEYSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Besim Oktayer de yer aldı.
Programlarda işadamlarının başarı hikayelerinin yanı sıra, gençlere tavsiyeleri ve önerilerinin de yer alması amaçlandı.
Girişimcilik her ne kadar çok geniş bir kapsam olsa da sektördeki fırsatları analiz ederek yeni ürün ya da iş fikri üretmek ya da mevcut bir hizmeti yenilikçi bir bakış açısıyla tekrar servis etme becerisi olarak da tanımlanabilir. Bu anlamda “Risk ve Girişimcilik Okulu”nda Türkiye’nin önde gelen işadamlarının başarı hikayeleri dinlenerek, farklı deneyimleri öğrenme ve çözümleme imkanı sunuluyor. Bu seminerin sonunda bir kitap ve sonuç bildirgesi de yayınlanacak.
“Risk ve Girişimcilik Okulu” Kasım ve Aralık 2012 tarihinde her Çarşamba İstanbul Aydın Üniversitesi Florya kampüsünde gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Zeynep Banu Dalaman’ın yaptığı okulun ilk hafta konukları Damat-Tween Markasının yaratıcısı Süleyman Orakçıoğlu, Greenpark Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Adil Üstündağ ve BEYSAD Beyaz Eşya Yan Sanayiciler Deneği Başkan Vekili Besim Oktayer, girişimcilik konusunda kendi hayat hikayelerinden yola çıkarak ilk dersleri verdiler.
BEYSAD YK Başkan Vekili Besim Oktayer konuya bir işin gerçekleşebilmesi için gerekli olan doneleri fikir, sermeye, emek ve bu 3 ana elamanı bir araya getirecek bir girişimci olarak sıraladı. Girişimciliğin ne olduğuna ilişkin öğrencilerin de dikkatini çekebilecek örnekler verdi.
- “Girişimci,fırsatı gören, planlayan, uygulayan ve kontrol ederek sonuca varan kişidir.
- Girişimci mutfakdaki ahçıdır.
- Girişimci fırsatı görür, risk alır, hızlı karar verir ve organizasyon yapar.
- Girişimcilik bir tutkudur, bir hayat şeklidir. Girişimcilik doğuştan gelen bir özellik olsa da, zamanla da kazanılabilir.
- İş fikrini, iş fırsatını görmek beceri ve tecrübe ister.
Besim Oktayer’in kendi girişimcilik püf noktalarına ilişkin bazı notlar:
- Önce güncel pazarı değerlendirin, pazardaki sunum ve arz ne durumda, ona bakın.
- İhtiyaçlarıgözleyin, bu ihtiyaçlara cevap veren var mı onu izleyin,
- Arz talep dengesiniiyi değerlendirin,
- Güncel oyunculardan farklı ne yapabilirim, benim farkım ne olur diye düşünün.
- Müşterilerin memnuniyetini izleyin.
- Cevabını alamayantalep var mı? Ona bakın. Cevapsız bir talep, şikayet eden bir müşteri varsa, işte size orada bir fırsat var diyebilirim.
- Bir diğer yöntem de dış dünyayı takip edin, orada olup da bizde olmayan ne var ona bakın, dış dünyada olan mutlaka Türkiye’ye de gelecektir, onu getiren siz olun.
Besim Oktayer’in kendi hayatından da verdiği örneklerle renklenen konuşması, soru-cevaplarla sürdü. Programın ardından Oktayer’e üniversite yetkililerince bir teşekkür hediyesi takdim edildi.
7 Kasım 2012 Çarşamba günü Besim Oktayer’in öncesinde yer alan Süleyman Orakçıoğlu (Damat-Tween) İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Moda ve Tasarımcılık Bölümü’nün tasarım atölyelerini ziyaret etti. Orakçıoğlu, “Bizim iş hayatımıza atıldığımızda Moda ve tekstil alanında böyle imkanlar yoktu” dedi ve üniversitelerin bu bölümlerini her zaman desteklediklerini belirtti.
Adil Üstündağ (Greenpark) ise 5.000’ün üzerinde yatak kapasitesi olan otellerinde İstanbul Aydın Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölümü öğrencilerinin her zaman iş bulabileceklerini söyledi.
Başarılı geçen programa öğrencilerin ilgisi büyüktü.