Değerli BEYSAD Okurları;
Bu sayımızda yine BEYSAD’ailgili ve gelişimi ile bizleri gururlandıran kıymetli üyelerimizden birisi daha bizlerle birlikte… Hatko Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve HatkoElectronics Genel Müdürü Sayın Fahir Han, Hatko başarılarını bizlerle paylaşıp, güzel örnek, başarı hikayesi olarak bizlere geçtikleri önemli aşamalardan bahsetti. Bizlere zaman ayırdıkları için kendilerine teşekkür ederiz. Hepimize yol gösterecek güzel gelişim hikayelerini ilgilerinize sunarız.
Sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim Fahir Han. Hatko Grubu Yönetim Kurulu Üyesiyim ve de Hatko Electronics firmasının Genel Müdürü’yüm. Lise eğitimimi Avusturya Lisesi’nde tamamladıktan sonra Amerika’da Georgetown Üniversitesi’nde iktisat eğitimi gördüm. New York ve Londra’da 14 sene bankacılık yaptıktan sonra Hatko Grubu’na katıldım.
HatkoElectronics firmasına ve yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi verir misiniz? Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
HatkoElectronics firması beyaz eşya, otomotiv ve elektrik/elektronik sektörlerinin ana ve yan sanayilerine hassas metal şekillendirme ve plastik enjeksiyon ürünleri sağlayan Türkiye’nin lider firmasıdır. Özellikle terminal vekonnektörürünlerinde uzmanlaşmaktadır. Ek olarak Türkiye’deki tek elektrolitik kontinü kaplama tesisi ile korozyona karşı dirençli ve kaliteli terminalleri müşterilerine sunabilmektedir. HatkoElectronics kendi bünyesinde kalıphanesi ve konstrüksiyon departmanları ile progresif ve dakikada 1000 vuruş hızı ile üretim yapabilen metal kalıpları ve son teknoloji plastik enjeksiyon kalıpları üreterek hem kendi kalıp ihtiyaçlarını karşılayabilmekte hem de müşterilerinin özel hassas metal ve plastik enjeksiyon ürün projelerine cevap verebilmektedir.
İhracat oranlarınızdan ve en çok hangi ülkeye ihracat yaptığınızdan söz eder misiniz?
Ürünlerimizin yaklaşık %40’ını dünyanın 5 kıtasına ihraç etmekteyiz. İhracatımızın en büyük bölümünü Avrupa’ya yapmaktayız.
Sizi rakiplerinizden ayıran özellikleriniz nelerdir?
HatkoElectronics olarak metal şekillendirme kalıpları konusunda Almanya’dan getirdiğimiz teknoloji ile Türkiye’deki en ileri teknolojiye sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Bu kalıplar ve son teknoloji hızlı üretim yapabilen metal baskı makinelerimizle, müşterilerimize kaliteli ürünleri uygun fiyatlara verebilmekteyiz. Ek olarak terminal ve konnektör sektöründeki 30 seneyi aşan tecrübemizle müşterilerimize kullanım ve teknik detaylar dahil her konuda teknik destek verebiliyoruz.
Yeni yatırım çalışmalarınıza ilişkin bilgi alabilir miyiz?
HatkoElectronics olarak geçen sene Ar-Ge amaçlı yeni bir selektif kaplama tesisi ve su geri dönüşüm yatırımlarımızı sonlandırdık. Ek olarak kalıphanemize son teknoloji iki adet makine yatırımı yaptık. Bu makinelere ek olarak geçen sene bir adet, bu sene de 2 adet metal baskı makinesi yatırımımız oldu. 2018 senesinde yeni bir kaplama tesisini de bünyemize katacağız.
Çok yakın tarihte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkeziniz onaylandı. Tebrik ediyoruz ve bu konuda diğer üyelerimize de iyi örnek olabileceğinizi düşünerek size bu sürece ilişkin sorular yöneltmek istiyoruz.
Bu kararı alma amacınız neydi?
Ar-Ge Merkezi kurma kararını almamızın en büyük amacı şirketimizdeki Ar-Ge çalışmalarını teşvik etmekti. Bildiğiniz gibi Ar-Ge Merkezi olmak için Ar-Ge çalışmalarınızı devletin talep ettiği bir düzende kurmanız ve Ar-Ge çalışmalarının somut sonuçlar üretmesini sağlamanız gerekmekte. Bu gerekliliklerin firmamıza büyük yararlar getireceğini düşünerek Ar-Ge Merkezi kurma kararı aldık.
Bu başarılı sonuca ulaşabilmek için çalışmalara ilk nereden başlanıyor?
Bu çalışmalara ilk olarak şirket içinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ar-Ge Merkezi olmak için talep ettiği gereklilikleri yerine getirerek başladık. Bu gerekliliklerin en önemlileri içinde Ar-Ge Merkezi için şirket içinde özel bir alan ayrılması, Ar-Ge organizasyon şemasının belirlenmesi, yeterli mühendislik ürün ve insan kaynakları yapınızın olması yer alıyor.
Nasıl bir şirket altyapısı isteniyor? “Ben Ar-Ge Merkezi olmak istiyorum” diyen herkes kabul görüp, başarılı olabiliyor mu?
Ar-Ge Merkezi olabilmek için mutlaka kendi alanınızda yeni ürünler geliştiriyor olmanız gerekiyor. Mühendislik çalışmalarına ek olarak bu çalışmaların alt yapısını iyi tutuyor ve devlete gösterebilmeniz gerekiyor. Bu da iyi bir insan kaynakları yapısı gerektirmektedir. Buna ek olarak finansal konularda da bu çalışmaların verileri iyi tutulmalı ve devlete raporlanabilmelidir. Bütün bunları yapmak için hem insan kaynakları olarak hem de mühendislik alt yapısı olarak şirketinizin iyi bir seviyede olması gerekmektedir.
Hangi teşvik mekanizmalarından hangi oranlarda faydalandınız?
Ar-Ge Merkezimizi yeni kurduğumuz için teşvik mekanizmalarından daha yeni faydalanmaya başlamış bulunuyoruz. Bunlar içinde Ar-Ge çalışanlarının ücretlerindeki bazı vergi teşvikleri ve projelere harcanan yatırım masraflarının amortisman teşvikleri bulunmaktadır.
Henüz çok yeni ama ne gibi faydalar gördünüz? Yakın ve uzak vadede hangi faydalar bekleniyor?
İlk olarak şirketimizin bir Ar-Ge bakış açısı kazandığını net olarak görmekteyiz. Sistem yeni projeler yapmayı zorunlu kıldığı için devamlı ürünlerimizi nasıl geliştiririz ve kendimizi nasıl ilerletiriz diye düşünüyoruz. Bu düşünce tarzı hem çalışan arkadaşlara hem de yönetime yansımış durumda. Yakın vadede bakış acısı olarak gördüğümüz bu faydanın, uzun vadede hem şirketimize hem de ülkemize yeni ürünler olarak büyük katkılar sağlayacağından eminiz.
En başından, kurulum sürecine kadar, şirket çalışanlarının da önemli görev, sorumluluk ve yoğun çalışmaları olduğunu tahmin ediyorum. Biraz da onlardan bahseder misiniz?
Ar-Ge Merkezi kurma aşamasında en çok dikkat edilmesi gereken konu günlük işlerle zaten yoğun olan arkadaşların kurulum konusunda desteğini alabilmek. Bu da bu arkadaşların yoğunluklarını iyice arttıran bir durum. Bunu engellemek için hem mühendislik kadromuzu genişletecek hem de bu arkadaşlara prosedürelkonularda destek olacak yeni arkadaşlarıbünyemize kattık.
2017 sektörünüz için nasıl geçti, 2018 beklentileriniz nelerdir?
2017’nin sektörümüz için çok olumlu geçtiğini düşünüyorum. Hem beyaz eşya hem de otomotiv sektörlerinde Türkiye büyümeye devam etti ve biz de şirket olarak bu büyümenin pozitif etkilerini gördük. 2018’in de aynı şekilde devam etmesini bekliyoruz.
Sanayi 4.0’ın Türkiye gelişimini nasıl görüyorsunuz? Hatko Electronics olarak bu yönde de çalışmalarınız, tedbirleriniz var mı?
Özellikle Ar-Ge Merkezlerinin ve bu merkezlerin yararlanacağı teşviklerin Türkiye’nin Sanayi 4.0 konusunda ileri gitmesini sağlayacağına eminim. Biz Hatko Electronics olarak data ve iş analizi konularında kendimizi geliştirmeye devam etmekteyiz. Bunlara ek olarak özellikle kalıphanemizde otomatik üretim ve bu üretimin izlenmesi konularında çalışmalarımız devam etmektedir.
BEYSAD’a ilişkin görüşleriniz, BEYSAD’dan beklentileriniz nelerdir?
BEYSAD ve yaptığı çalışmalar ile ülkemiz ve sektörümüz adına gurur duyuyoruz. Gerek yapılan yurtdışı sektörel geziler, gerek eğitimler, konferanslar ve organizasyonlar olsun, BEYSAD’ın firmamıza her gün yeni fırsatlar sunduğunu düşünüyoruz. BEYSAD’dan beklentimiz bu yenilikçi çalışmaları devam ettirmesidir.