Endüstrinin buluşma noktası olan Endüstri 4.0 Zirvesi ve Sergisi 16-18 Ekim 2018 tarihlerinde WOW Convention Center’da (İstanbul, Yeşilköy) yapıldı. Yoğun katılımlı zirvede, tüm sektörler için birbirinden farklı paneller düzenlendi.
Zirveyi BEYSAD adına, Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Burak Özaydemir, Başkan Yardımcısı Erdoğan Kalay ve Genel Sekreter Ayşegül Koç ziyaret ettiler. Bu vesile ile hem paydaşları ziyaret etme, hem de sektörün ilerlemesine ilişkin bilgi alma fırsatları oldu. BEYSAD olarak organizasyonda emeği geçenlere ve güler yüzlü misafirperverlikleri için paydaş firmaların yetkililerine teşekkür ederiz.
İlk panelin konusu ‘Otomotiv Ana ve Yan Sanayisinde Endüstri 4.0 Uygulamaları-1’ başlığında gerçekleşti. İstanbul Gedik Üniversitesi’nden Dr. Haydar Şahin’in moderatörlüğünü üstlendiği panelde Askaynak, Banner Engineering, Dijitalis, Doruk Otomasyon, Egebimtes, Wipelot firmalarından konuşmacılar yer aldı.
Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi, Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Turan Şişman’ın açılış konuşmasıyla başladı. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin hem Türkiye hem de dünyada ne kadar önemli olduğunu değinerek konuşmasına başlayan Dr. Turan Şişman, “Günümüzde, robotik sektöründen dünyanın en büyük markaların katılımıyla gerçekleşen Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi, her yıl çok sayıda üst düzey iş bağlantılarına sahne oluyor. Hatta yıl içinde birçok robot yatırım planı bekletiliyor ve zirve sonrasında son kararlar veriliyor.” dedi ve hem Robot Yatırımları Dergisi hem de Robot Yatırımları Zirvesi ile Türkiye’de yapılan birçok yatırım sürecine yakından şahit olabildiklerini söyledi.
Katılımcılar, farklı sektör başlıkları altında düzenlenen panellerde otomotivden beyaz eşyaya, gıdadan ambalaja birçok sektör özelinde robot uygulamaları hakkında bilgiler edindiler.
Wittmann: Yapay zeka ile sanayileşme tamamen robotlar tarafından yapılacak
Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin ilk gününde “Dünyada robot yatırımlarının nasıl yapıldığı” başlığı altında konuşma yapan Messe München Automatica Fuarı’nın Koordinatörü Armin Wittmann, gelecekte insan ve robotun birlikte çalışacağı, yapay zeka ile sanayileşmenin tamamen robotlar tarafından yapılacağı öngörüldüğünü açıkladı.
Gelecekte endüstri sektöründe robot kullanımına yönelik öngörülerde bulunan Wittmann, “Robot kullanımı her sektörde git gide daha önem kazanıyor. Bu kullanımın daha da artacağını öngörüyoruz.” dedi.
Automatica Fuarı’nda 833 katılımcı firmanın yer aldığını açıklayan Wittmann, ziyaretçiler arasında Avusturya’nın 1. sırada olduğunu açıkladı. Gelecekteki robot teknolojisi ve IoT hakkında bilgi veren Wittmann, şunları söyledi:
“IoT endüstriyede birçok avantaj sağlıyor. Gelecekte bu sürecin nasıl şekilleneceğini öngörmeye çalışarak endüstriye ve gençlere faydalı olmaya çalışıyoruz. Gelecekte insan ve robotun birlikte çalışacağı, yapay zeka ile sanayileşmenin tamamen robotlar tarafından yapılacağı öngörülüyor. Yapay zeka ile sanayileşmenin tamamen robotlar tarafından yapılacağı öngörülüyor. Yapay zeka makinelerin öğrenmesi şeklinde algılanabilir. Önümüzdeki yıllarda bir makine öğrenerek hata yapmamaya başlayacak. 2020 yılındaki Automatica Fuarı’nda bunların hepsi gösterilecek” dedi.
Wittmann: Robot endüstrisi yüzde 30 büyüdü
Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin açılış konuşmasında söz alan Automatica Koordinatörü Armin Wittmann, son yıllarda robot endüstrisinin yüzde 30 büyüdüğünü söyledi.
Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde hem Türkiye’deki hem de dünyadaki robot endüstrisini değerlendiren Automatica Koordinatörü Armin Wittmann, sektörün büyük bir yükselişe geçtiğine dikkat çekti. Wittmann konuşmasına şu şekilde devam etti. “Son yıllarda robot endüstrisi yüzde 30 civarında büyük bir yükselişe geçti. Hatta 2017 yılında satılan robot oranında yüzde 10’luk bir artış olduğu net bir şekilde görüldü. Önümüzdeki yıllarda bu rakamın yüzde 10 oranında artacağını öngörüyoruz. En çok robot kullanılan endüstrinin otomotiv sektörü olduğunu söyleyebiliriz. Otomotiv sektörü diğer sektörlere göre çok daha fazla robota ihtiyaç duyuyor. Ayrıca elektronik endüstrisinde bir robot patlaması yaşayabileceği görülüyor. Robot yatırımları konusunda bazı ülkeler sivriliyor. Bu ülkelerden biri de Vietnam olarak öne çıkıyor. Türkiye’de de benzer bir yükseliş görülüyor. Bu ilginin en güzel göstergesi de Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin her yıl daha fazla kalabalıklaşması ve fuara katılan makine sayısının artması.” Bu sektörün bir diğer tarafını da software ürünlerinin oluşturduğunu söyleyen Wittmann, bu iki taraf birleştiği zaman her iki sektörün daha da büyüyeceğini açıkladı.
Dünyada robot yatırımlarının nasıl yapıldığı Zirve’de mercek altında
Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin ilk gününde “Dünyada robot yatırımlarının nasıl yapıldığı” mercek altına alınıyor. Uluslararası konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirilen programda Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Turan Şişman ve Messe München Automatica Fuarı’nın Koordinatörü Armin Wittmann’ın konuşmalarına yer verilecek.
Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin ilk programında “Dünyada robot yatırımlarının nasıl yapıldığı” ele alındı. Dünyadaki ve Türkiye’deki robot yatırımlarının ele alındığı etkinlikte Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Turan Şişman ve Messe München Automatica Fuarı’nın Koordinatörü Armin Wittmann açıklamalarda bulundu. Dr.Turan Şişman, Türkiye’deki robot yatırımlarının haritasını çıkarırken, Messe München Automatica Fuarı’nın Koordinatörü Armin Wittmann ise dünyadaki robot yatırımları ve Automatica Fuarı ‘nın çalışmaları hakkında bilgi verdi.