Her yıl Ocak ayında ABD’nin Las Vegas Şehrinde düzenlenen CES Fuarı bu yıl, 6-9 Ocak 2016 tarihleri arasında düzenlendi. Fuar, Tüketici Elektroniği (Consumer Electronics), Değişen Yenilikler (World-Changing Innovations) ve Gelecek Teknolojileri (Future Technologies) olmak üzere 3 ana başlıktan oluşmakta idi.
Fuarı görmek, üyelerimiz için ne gibi bir fayda sağlanabiliri tespit edebilmek üzere önheyet olarak BEYSAD’dan o dönem Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı şimdi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Burak Özaydemir, Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Erdoğan Kalay ve Kurumsal İletişim Müdürü Sayın Ayşegül Koç katıldılar. Fuara beyaz eşya sektöründen Whirlpool, Bosch, LG, Samsung ve Vestel’in iştirak ettiği görüldü.
Fuarda çok farklı inovatif ürünler yer alıyordu. Pilsiz kablosuz devreler, sensör dünyası, arabalarla entegre edilmiş aplikasyonlar, herşeyin akıllısı, 3D yazıcılar, gelişen drone dünyası vs…
CES’in IFA’ya göre inovatif, teknolojik bir fuar olduğu, IFA’nın ise gösterişi ile ticari bir fuar olduğu söylenebilir. Yani denebilir ki, ağırlıklı olarak CES inovatif ürünlerin, IFA ise olgunlaşmış ürünlerin boy gösterdiği fuarlar.
CES Fuarında gerek inovasyon, gerekse teknolojik olarak geliştirilen ürünlerin Dünya prömiyerinin yapıldığı belirtilerek, tam olarak olgunlaşmış ürünlerin fuarda fazla yer almadığı görülmüş olup, start up şirketler ve ürünler için iş geliştirme fırsatları yakalayacakları bir platform olmuştur. Özellikle start up projeler için ayrı bir hall olması, kategorilere göre ödül verilip, ürünün sanayileştirilmesi aşamasındaki desteği ABD’nin inovasyona verdiği önemi göstermiştir.
Teknolojiyi yönlendiren ve Dünya’nın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı olan CES 2016 fuarına 3631 katılımcı firma, 375 Startup projesi, 1809 kamu profesyoneli, 48.616 üst düzey yönetici, 153 ülkeden yaklaşık 170.000 ziyaretçi iştirak etmiş olup, dünya perakende devlerinin %83’ü, Fortune 100 şirketlerinin %82’si fuarda yer almıştır.
Giyilebilir akıllı aletler, sanal teknolojiler, video oyunları, üç boyutlu yazıcılar ve akıllı telefonların, Dijital teknoloji ve akıllı aletlerin günlük hayata daha fazla entegre edilmesini konu alan ürünlerin yer aldığı fuara Apple, Google ve Microsoft gibi teknoloji devleri katılmamış olup, “start up” türü küçük şirketler kendilerini tanıtma fırsatı yakalamıştır.
Özellikle sürücüsüz araba teknolojileri ile 9 otomobil devi ve 115 otomobil teknolojisi üreten şirket, akıllı aletlerin arabalara adapte edilmesini konu alan yeniliklerini görücüye çıkarmıştır.
BEYSAD olarak, farkındalık ve dünyada gelişen teknolojiyi daha yakından takip edebilmek için her yıl olmasa da zaman zaman ziyaret organizasyonları yapılmasında fayda görüldü.