Çamaşır Makinesi Fabrikası’nın tedarikçilerinden Farel ve Haksan, BSH Üretim Sistemi uygulamaları için bir araya geldi.
BSH Üretim Sistemi, Tedarikçi Gelişim Programı kapsamında tedarikçi firmalar arasında da yayılıyor. Geçtiğimiz yılın ilk aylarında başladığı çalışmalarda ileri bir noktaya gelen Çamaşır Makinesi Fabrikası’nın tedarikçilerinden Farel firması, diğer bir tedarikçi firma olan Haksan’la bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı. BSH Çamaşır Makinesi Üretim Sistemi Koordinatörü Müge Kurtoğlu ve Lojistik Yöneticisi Korhan Gökçay’ın da katıldığı buluşmada, ev sahibi Farel firmasının Genel Müdür Yardımcıları Haluk Selvi ve Aydın Yüksel, Haksan firmasından Pres Üretim Müdürü Selda Öztürk, Yönetim Sistemleri Müdürü Levent Pekmezci, Üretim, Planlama, Lojistik Müdürü Uğur Duran, Teknik Hizmetler Müdürü Ünal Çevik ve Satış Müdürü Samet Gözenman’ı ağırlayarak bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
2007 yılının ikinci yarısında üretim sistemiyle ilgili arayışlara girdiklerini anlatan Haluk Selvi, tek parça akışı hedefleyen, kalıp makine-makine hat dedikasyonunu kapsayan bir sistemin simülasyon çalışmalarını tamamlayıp “yalın üretim ve yönetim” modeline adım attıklarını söyledi. Selvi, bu sistemin simülasyonları başarılı olunca yeni bir fabrika binası kurdularını ve “Beyaz Fabrika” adını verdiklerini, fabrikaya bu sisteme uygun olan bütün işleri sırasıyla taşıdıklarını belirtti. Zamanla elde ettikleri sonuçların kendilerini çok heyecanlandırdığını dile getiren Haluk Selvi, BSH ile birlikte yürüttükleri sürece geçiş aşamasını ise şöyle anlattı: “Bu işlerin global anlamda nasıl yapıldığını araştırdığımızda ‘yalın üretim’ mantığıyla karşılaştık. Geçmişteki üretim tecrübelerimiz de bunu zorunlu kıldı ve ‘yalın üretim ve yönetim” modelini bütünüyle uygulamaya başladık. Bu arada Müge Kurtoğlu aracılığıyla BSH Üretim Sistemi ile tanıştık. Her iki sistemi eş zamanlı olarak nasıl adapte edilebileceğimiz üzerinde çalıştık ve beş ana konuya odaklandık. Yaptığımız çalışmalar sonucunda yüzde 20 kapasite elde ettik. İlave kapasiteyi gıda ambalaj işine girerek değerlendirdik. Üretim verimliliğimizi 15 puan artırdık. Kalite iade oranını neredeyse yarı yarıya düşürdük. Lojistik performansımızı 4-5 kat artırdık. Müşterinin bizden beklediği esnek üretim planına uyabildik. Çalışanlarımızın memnuniyet oranı arttı ve tasarruf ettiğimiz iş gücünü yeni işimize yönlendirdik”.
Şu ana kadar yolun beşte birini kat ettiklerini belirten Selvi, iki yıl içerisinde yalın organizasyon ve yalın akış felsefesine uyacak şekilde kalan kısmı da yapılandırmayı planladıklarını vurguladı. Haksan firması ile bir araya gelip bugüne kadar yaptıkları çalışmaları paylaşmaktan mutluluk duyduklarını da ifade eden Selvi, tüm BSH yan sanayi ile deneyimlerini paylaşmak istediklerinin altını çizdi. Farel Genel Müdür Yardımcısı Aydın Yüksel ise tecrübe ve birikimlerini BSH’den de gördükleri gibi tedarikçilerle paylaşmanın mutluluk verici olduğunu söyledi ve bu tür ziyaretlere her zaman açık olduklarını vurguladı.
Haksan Grubu olarak Haksan Pres Üretim Müdürü Selda Öztürk ise daha önce az da olsa bilgi sahibi olduları “yalın üretim sistemi”ni BSH’nin kendilerini ziyaret etmeleriyle çok daha iyi tanıdıklarını, Farel’in bu konuda yaptığı çalışmaları yerinde görmek ve dinlemek için de ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti. Öztürk, 2010 yılının başında BSH Üretim Sistemi çalışmalarına başlayacaklarını, uzun soluklu olacak süreçte Farel’in kendilerine çok iyi bir örnek olacağını ve BSH’nin de çok büyük bir destek sağlayacağını ifade etti.
BSH Çamaşır Makinesi Üretim Sistemi Koordinatörü Müge Kurtoğlu, Tedarik Zinciri kapsamında BSH Üretim Sistemi’nin önce iç proseslerde başladığını ikinci adımda ise birtakım iyileştirmelerin tedarikçilerde yapılması gerektiğini fark ederek çalışmalara adım attıklarını söyledi. BSH olarak bu konuda eğitmen, moderatör ve uzman durumuna geldiklerini anlatan Kurtoğlu, Farel firması ile başladıkları çalışmaları Haksan’la da uygulayacak olmalarının heyecanını yaşadıklarını belirtti. Kurtoğlu, “Daha önce bir buluşma gerçekleşmemişti. İki tedarikçimiz bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Bu BSH için de çok önemli ve gurur verici” diye konuştu.
BSH Çamaşır Makinesi Fabrikası Lojistik Yöneticisi Korhan Gökçay ise halihazırda fabrikada uyguladıkları üretim sistemi ve yönetim araçlarını tedarikçilerle de paylaşıyor olmaktan mutluluk duyduklarına, bu sayede tedarik zincirinin daha stabil ve verimli olmasını sağladıklarına dikkat çekti.