Yaklaşık 1,5 yılı aşkın sürede ve sektörümüzün önde gelen tüm fikir önderlerinin ortak çalışması sonucu oluşturmuş olduğumuz Beyaz Eşya Yan Sanayii Strateji Belgesi, sektörümüzün geleceği ile ilgili yol haritasını çizmemize yardımcı oluyor. Ancak, sektörü gelecekte emin ellere teslim etmek için, sektörün gelecekteki sahiplerinin de şimdiden bu çalışmaların içinde olması gerektiğini düşündük.
Her sektör için en büyük risklerden biri olan sürdürülebilirlik sorununa önlem olarak BEYSAD üyesi firmaların ikinci nesil yöneticilerinin katılımıyla “Genç Beysadlılar” adı altında bir grup oluşturmaya başladık. Başlangıçta 5 üyesi olan bu grubun sizlerin de katkılarıyla daha da genişlemesini hedeflemiştik ve bu yönde de yeni genç üyeler kazanmaya devam ediyoruz.
Ana sanayilerimizin de çok olumlu bulduğu bu çalışma sayesinde Genç Beysadlıların şimdiden hem birbirleriyle, hem de ana sanayi yetkilileri ile kaynaşmalarını ve sektörleri hakkında farkındalıklarının artmasını amaçlıyoruz.
Firmalarınızın ikinci nesil yöneticilerini “Genç Beysadlılar” oluşumuna davet ediyoruz.
Dergimizin bu sayısında ana sanayi röportajlarımıza bir es verip Genç Beysadlılarımız hakkında sizleri bilgilendirmeyi planladık. Subcon Turkey Dergisi’nden Vedat Gökçe ve Ersan Üngüder’in ekibimizle yapmış olduğu röportajı bizler de dergimizde paylaşarak Subcon Okurlarına ek olarak bizim siz değerleri okurlarımıza da ulaştırabilelim istedik. Genç Beysadlılarımızdan Can Yalmaç o gün aramızda olamadılar maalesef.
Röportajımıza geçmeden bir haberi sizlerle gururla paylaşmak isterim ki, bu röportajımız ve Genel Kurulumuz ardından yapmış olduğumuz çağrı ile Genç Beysadlı ekibimize yeni üyeler katılmışlardır. Aramıza yeni katılan Berrak Çekin (Hidrotam Makine), Gökhan Yüce (Ermak), Dinçer Adıgüzel (Arma Kalıp), Tolga Başoğlu’na (Başoğlu Kablo) hoşgeldiniz diyor, genç ve dinamik ekibimize hayırlı olsun dileklerimizi ve başarı temennilerimizi iletiyoruz.
Röportajda da emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.
BEYSAD-Beyaz Eşya Yan Sanayiciler Derneği bir ilki gerçekleştirerek Genç Beysadlılar oluşumu ile diğer sektörel derneklere de örnek olacak bir çalışma başlattı.
19 Mart’ta Marriot Otel’de gerçekleştirilen BEYSAD yönetim kurulu toplantısı öncesinde görüşlerini aldığımız Genç Beysadlıları şimdilik Murat Öney (Technocast), Sedat Can Ar (ATM Beyaz Eşya), Sayat Çakır (Gençler Kablo), Tunç Yeloğlu (Valfsan Dış Ticaret) ve Can Yalmaç (Telas Lastik) oluşturuyor.
Genç Beysadlı fikrinin nasıl oluştuğunu BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Balkır, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Besim Oktayer ve Yönetim Kurulu Üyesi Semavi Yorgancılar anlattıktan sonra sözü Genç Beysadlılar aldı.
Genç Beysadlılar fikri nasıl oluştu? Fikri nasıl geliştirdiniz? Genç Beysadlıları nasıl seçtiniz?
Bahadır Balkır: Beyaz eşya sektörü, Türkiye’de çok önemli ve öncelikli bir sektör. Beyaz eşya yan sanayii de bunun en önemli sacayaklarından bir tanesi. Bu bilinçle hareket ederek BEYSAD olarak Türkiye’nin beyaz eşya ve beyaz eşya yan sanayiinin geleceğine yönelik yaklaşık 2,5 senedir ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaların detayını da kısa bir zaman sonra sizlerle de paylaşacağız. Bu kapsamda sektörün hem geleceğinin yol haritasını çizmek, geleceği ile ilgili fırsatları ve tehditleri ortaya çıkarmak, hem de bu geleceğe yönelik yapılan çalışmalarda sadece seyirci konumunda kalmamak, bu geleceği yapılandıranlardan biri olmak istiyoruz. Bu düşünceyle Genç Beysadlılar fikri ortaya çıktı. Sektörün önümüzdeki 10 yılını hatta daha fazlasını tartışıyoruz. Bugün beyaz eşya yan sanayi firmalarına baktığımızda firmaların birçoğu ilk jenerasyon yani patronlar tarafından yönetiliyor. Bu kişilerin yine büyük çoğunluğu ana sanayilerde çalışmış ve sonradan kendi işletmelerini kurmuş kişiler. Birinci neslin yaşları artık 55-60’lı yaşlarda ve yavaş yavaş ikinci nesil devreye girmeye başlıyor. Sadece bizim beyaz eşya yan sanayi sektörü için değil, bütün sektörleri ilgilendiren bir risk var. Bu da bugün sektörü taşıyan bu işletmelerin ikinci nesillerinin bu sektörde kalıp kalmayacakları, kalırlarsa ne kadar verimli olabilecekleri yönündedir. Biz buna yönelik ne kadar pozitif katkıda bulanabiliriz, bununla ilgili ne yapabiliriz diye düşünürken aklımıza BEYSAD çatısı altında Genç Beysadlılar grubunu oluşturmak geldi. Bu fikir ikinci nesil beyaz eşya yan sanayi yöneticilerini bir araya getirmek, öncelikle kendi aralarında kaynaşmalarını sağlamak, ana sanayi ve sektörün geneli ile tanışmalarını ve sektörün geneli hakkında bilgi edinmelerini sağlamak amacı ile oluştu. Böylece devralacakları firmaların içinde bunduğu sektörün geleceğinin ne olacağına dair fikir sahibi olmaları, sektörde kalmaları, firmalarının ve sektörün kalıcı sürdürülebilir bir yapıya geçmesini sağlamaktı. Buradan yola çıktık ve öncelikle böyle bir fikrimiz olduğunu üyelerimize duyurduk. Hem üyelerimizden hem de ana sanayiden çok pozitif geri dönüşler oldu. Zaten bu dönem yönetim kurulumuzda yaş itibari ile Genç Beysadlı statüsünde değerlendirebileceğimiz Sefa Böyet arkadaşımız da bulunuyor. Beş yeni arkadaşımız da Genç Beysadlılar grubunun çekirdeği oldular.
Amacımız bu arkadaşlara yaptığımız çalışmalarda olabildiğince yer vermek, onların da çalışmalarımıza katkı sağlamalarını temin etmek. İleride de bu oluşumun sektörümüz için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bu oluşumu, beyaz eşya yan sanayi sektöründe yapılan ciddi bir yatırım, insana yatırım olarak görebiliriz.
Genç Beysadlılar oluşumu enerji ve tecrübeyi buluşturacak
Besim Oktayer: Genç Beysadlılar fikri bir sene önce doğdu. Strateji Belgesi çalışmalarında bizim, onları çalışmanın içine dahil etme fırsatımız oluştu. Kurumsallaşmanın devamı, gelen nesillerin işin içine girebilmesi sadece işin içerisine değil, sektörün içerisine girebilmesi adına çok faydalı gördüğümüz bir projedir. Değişen yönetim kurullarının alt yapısını oluşturma ve derneğimizin daha yaygın şekilde temsili ve yönetimi adına Genç Beysadlıların çok faydalı olacağına inanarak start verdik. Bunun bir bayrak yarışı olduğunu düşünürseniz, bayrağı alacakları yetiştiriyoruz ki bayrak ortada kalmasın.
Semavi Yorgancılar: Türkiye’de sanayinin %96-97’si aile şirketlerinden oluşuyor. Aile şirketlerinde ikinci ve üçüncü nesli görenlerin oranı ise tek rakamlara kadar düşmüş durumda. Nesiller arasındaki farkın veya beklentinin uyuşmaması, bakış açılarının aynı olmaması, bu şirketlerin kapanmasına, iflas etmesine veya el değiştirmesine sebep oluyor. BEYSAD’da bu fikri ortaya koyan başkanımıza öncelikle teşekkür ediyorum. Sadece BEYSAD üyelerine değil, bütün aile şirketlerine örnek olacak bir oluşum oldu. Birinci nesil, şirketleri kurduğu için çok tutucu davranıyor ve yetkiyi devretme konusunda çok agresif davranıyorlar, daha doğrusu devretmiyorlar. Her işletme için geçerli olmasa da ikinci nesli de demoralize eden birinci nesil oluyor. Biz bu oluşumla Genç Beysadlıları direkt olarak sektörün ve işin içine çekmiş olacağız. Genç arkadaşlarımızın bu sayede mevcut işbirlikleri çok daha kolay olacak, sadece kendi işletmelerindeki faaliyetleri değil, diğer işletmelerde de neler olduğunu daha geniş açıyla görmelerini sağlayacaktır. Bu oluşum için enerjiyle tecrübenin buluşması diyebiliriz. 20 senelik bir derneğiz ve oluşan bir kültürümüz var. Arkadan gelenlere yol açılması çok önemli ve biz dernek olarak bunu gayet başarılı olarak yapıyoruz.
Besim Oktayer: Bizim kuşağımızda işletmeyi kuranın, işletmesini 2. kuşağa devretmesi çok güç ve duygusal bir tavır. İkinci kuşak, işin başına bazen 60’lı yaşlarda geçebiliyor. Hem gençlerin önünü açacağız, hem de bizim kuşağımıza örnek olacağız. Tabii bu bir geçiş süreci. Bu bakımdan gençlerin de bunun için hazır olması gerekiyor. Bu tip sosyal ortamlar onların birbirleri ile kaynaşması, sektörü daha yakından tanımaları, sevmeleri, bilgi alışverişi içerisinde bulunmaları açısından Genç Beysadlılar çok önemli bir platform olacak.
Genç Beysadlıların BEYSAD yönetimine sunduğu projeler oldu mu?
Bahadır Balkır: Biz bu oluşumun başlangıcında genç arkadaşlarımızın önüne proje koyarak başladık, yani siz bu projenin içinde yer alın ve çalışın dedik. Dolayısıyla kendilerinin bir proje çıkarıp yönetime sunacakları vakitleri henüz olmadı.
BEYSAD 20. Yılında geleceğini garanti altına aldı
Murat Öney: Aslında bugün sunacağımız bir proje var. Kurumsallaşma adına yapılacak, kurumsallaşmanın önünü açacak, şirketlere yol haritası olacak bir projedir. Bugün yapacağımız toplantıda bu projeyi sunacağız ve kabul görürse bu proje için çalışmaya başlayacağız.
Genç Beysadlılar beyaz eşya ana sanayi ile de iş paylaşımında bulunacaklar mı? Bunlarla ilgili çalışmalarınız var mı?
Murat Öney: Yol üzerinde tabii ki olacak. Kendi aramızda görüştüğümüz konuların başında dayanışma olması geliyor. Hepimiz işin bir kenarından tutmuş durumdayız, bu bakımdan herkes tümleşik durumda ve büyük bir resmi oluşturuyoruz. Gelecek dönemde tabii ki bunlarla ilgili çalışmalar olacak. Yapılacak birçok şey var, bunların en başında ise kümelenme ile ilgili çalışmalar geliyor. Kümelenmenin örneklerini inceliyoruz. Beyaz eşya yan sanayi biraz da ana sanayi ile beraber hareket ettiği için coğrafya olarak çok dağınık durumda. Coğrafyadan bağımsız bir kümelenme olgusu oluşturulması içerisinde olacağız. Şu anda Türkiye’de başarılı olmuş kümelenmeleri inceliyoruz.
Bahadır Balkır:Ana sanayilerin bugün üzerinde çalıştıkları çok önemli bir konu var. Yan sanayilerimizden acaba hangileri sürdürülebilir bir politika ile gelecekte de işin içinde olacaklar, hangileri yarınlarda aynı performansı gösterebilecekler gibi konuları düşünüyorlar. Bizim de burada yaratmaya çalıştığımız farkındalık bu zaten. İkinci jenerasyonlar gelin, işin içerisine girin, tanışın, kendinizi anlatın, ileriye yönelik şirketlerinizin projeksiyonlarını ortaya koyun, böylece hem kendi şirketinizin daha sağlıklı bir geleceğe sahip olmasına katkıda bulunun, hem de ana sanayiye vereceğiniz pozitif mesajlarla sektöre bir katkıda bulunun dedik.
Genç Beysadlılar olarak bu oluşum hakkında sizler ne düşünüyorsunuz?
Sedat Can Ar: Bu oluşumun bize şöyle bir katkısı olacağına inanıyorum. Birçoğumuz farklı şirketler, farklı kültürler ve farklı şehirlerden geliyoruz. Bu bizim için “Sektörde kim ne yapıyor”u öğrenmemizi sağlayacak ve dayanışma ortamı oluşturacak. Sadece genç arkadaşlarımızı değil, uzaktan takip ettiğimiz ağabeylerimizi, büyüklerimizi de tanımış oluyoruz. Bu açıdan bu oluşumu çok olumlu görüyorum. Benim çevrem, arkadaşlarım farklı işler yapmakta ve birçoğu büyük kurumsal şirketlerde çalışmaktalar ve bana sen neden yan sanayi firmasında çalışıyorsun diye soruyorlar. Çünkü insanlar yan sanayinin önemini-anlamını bilmiyor, küçük görüyor. Aslında yan sanayiler Türkiye’nin lokomotifi diye düşünüyorum. Yan sanayide Ar-Ge var, Ür-Ge var, işçilik var, bilgi ve tecrübe var ve bunlara sahip olmak isteyen birisi olarak doğru bir yerde olduğumu düşünüyorum. Kendi çevreme de bu gerçeği empoze etmeye çalışıyorum.
Sayat Çakır: Firma olarak biz BEYSAD’ın kuruluşundan beri üyesiyiz, ailem son yıllarda BEYSAD faaliyetlerine genelde beni gönderdi ama sadece toplantılara vs. katılarak çok faal olamıyorsunuz. Ne zamanki Genç Beysadlılar oluşumunun varlığından haberdar oldum, hiç düşünmeden işin içerisinde olmayı istedim. Yaptığınız iş ile ilgili topluluk var, 150 firma için katkıda bulunmak ve bu katkıda payınızın olması çok önemli. Eğer gerçekten Türkiye’yi beyaz eşya sektöründe kalıcı bir üs yapmak ve yapılan üretimin de ihracat oranını artırmak istiyorsak, sadece bizim değil, 150 üyenin birlik olup bunun için çalışması gerekiyor. Buradaki herkesin alt sektörü ve üretim konusu farklı, bunları bir araya getirdiğimizde de katacağımız çok değer olacağını düşünüyorum.
Tunç Yeloğlu: Ben oluşuma ilk dahil olduğumda da en büyük avantajının şu olacağını söylemiştim. Büyüklerimizde, patronlarda, yönetim kurulunda, BEYSAD çatısı altında çok ciddi, sektörle ilgili bilgiler var. Günlük hayatın içerisinde, iş hayatında bunları konuşacak vakit bulamıyorsunuz. Böyle bir oluşumun içerisinde olunca herkesin bilgisinden yararlanma şansımız doğuyor. En büyük avantajlarından biri de yine patronların çevreleri. Bugün biz buna dahil olmadan bu çevrelere sahip olamayız. Genç Beysadlı oluşumu, bize bu çevrelerle erken iletişim kurma imkanları sağlayacak. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Sayat Çakır: Alt çalışmalarımızdan biri de iletişim ve işbirliklerini geliştirmek konusudur. Bunun içerisinde devlet kurumları, yurtdışı odaklı çalışmalar, üniversiteler ve birbirinden bağımsız birçok konu başlıkları var. Bu konu ile ilgili yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Süreç içerisinde birlikte çalıştığımız Genç Beysadlı arkadaşlarımızla sektörümüz için önemli çalışmalar ve projeler gerçekleştirmeyi istiyoruz.