Strateji Belgemiz çalışmaları kapsamında, Üniversitelerle yapılan karşılıklı işbirliği anlaşmalarının ardından, üyelerimizle üniversiteleri yakınlaştırmak, olanaklarından haberdar edebilmek ve çalışmalarını yerinde görebilmek üzere Üniversitelerle Buluşmalar etkinlikleri düzenlemeye devam ediyoruz.
Bu kapsamda Özyeğin Üniversitesi’ndeki etkinliğin ardından bu kez de 15 Haziran 2016 Çarşamba günü Okan Üniversitesi ARPROGED (Araştırma, Proje Geliştirme Direktörlüğü) evsahipliğinde bir etkinlik düzenlendi. Yaklaşık 20 üye ve üniversitenin çok sayıda öğretim görevlisinin katılım gösterdiği etkinlikte, katılımcı üyelerimize, projeleri özelinde ikili görüşmeler yapma fırsatı da verildi. Bu özel etkinlikte başta Üniversite rektörlüğü olmak üzere, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Nejat Tuncay nezdinde emeği geçen tüm yönetici, öğretim görevlisi ve çalışanlara teşekkür ederiz.
Sabah saatlerinde başlayan programın açılışını, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Nejat Tuncayve ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Alinur Büyükaksoy yaptılar ve üniversiteye ilişkin bilgileri, bu etkinlikten duydukları memnuniyeti ve beklentilerini dile getirdiler. Açılış konuşmaları ardından BEYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Erdoğan Kalay kısa bir teşekkür konuşması ardından Sayın Alinur Büyükaksoy’a bir Teşekkür Plaketi taktim etti. Alinur Bey de Erdoğan Kalay ve BEYSAD Kurumsal İletişim Müdürü Ayşegül Koç’a TEMA vakfı tarafından kendileri adına dikilen ağaç sertifikalarını taktim etti.
Ardından, Araştırma ve Proje Geliştirme Koordinatörü Prof. Dr. Sayın Orhan Alankuş, Okan Üniversitesi ve Okan Üniversitesi Teknoloji Transferi olarak faaliyet gösteren Araştırma ve Proje Geliştirme Direktörlüğü (ARPROGED) tanıtımları ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Makine Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Sayın Gamze Gediz İliş, daha önce sektörümüze ilişkin özel şirketlerde çalışma deneyimlerinden de faydalanarakBeyaz Eşya Sanayii’nde Teknoloji Fırsatları, Eğilimler üzerine bir sunum yaptıveBeyaz eşya sektörüne yönelik sosyal eğilimler, çevresel etkiler, teknolojik yönelimler ve hayat standartları üzerine etkileri ile ilgili bilgiler paylaştı. Sektör firmalarının geleceğe yönelik karar almasında etkili olabilecek Internet of Things (IoT), ev yaşamında konforun arttırılması, gürültü azaltma, gıda korunması vs. konulara değindi. Sektörün geleceğine yön verebilecek inovatif proje önerileri paylaştı.
Organizasyonun en ilgi çeken sunumlarından biri de Arçelik, Ar-Ge Teşvikleri Takım Lideri Sayın Evrim Özgül’ün sunumu idi ve Özgül konuşmasına, “BEYSAD’a ve çalışmalarına büyük önem veriyoruz” diyerek başladı. Özgül, Beyaz Eşya Sektörü - Üniversite İşbirliği Değer Katan Örnekler başlıklı sunumundaArçelik’in geçmişten günümüze Ar-Ge’de almış olduğu yolu aktardı. Ayrıca, Ar-Ge personellerinin gerçekleştirmiş olduğu proje örnekleri ve mevcut proje kapasitesi sayılarına da değindi.
Sonrasında Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’ndenYrd. Doç. Dr. Sayın Pınar Öztürk de Endüstriyel Tasarımda İnovatif Yaklaşımlar konulu sunumundaOkan Üniversitesi Yenilikçi Tasarım Merkezi ile ilgili genel bilgiler aktardı. Yenilikçi Tasarım Merkezi’nde sanayi kuruluşları ile ortak geliştirilen proje faaliyetlerine örnekler verdi. Merkezin araştırma personelinin başarı örneklerini paylaştı.
Uluslararası Ticaret Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ceyda Ovacı ise Beyaz Eşya Sektörü’nün inovasyonda ileriye yönelik bakış açısını genişletmesineyönelik teknik ve pratik bilgiler aktardı.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi DekanıProf. Dr. Sayın Güner Gürsoygünümüzün en trend konusu olan Sanayi 4.0’a ilişkin; Endüstri 4.0 ve Beyaz Eşya Sektörü Risk ve Kazanımlar başlıklı sunumu ileEndüstri 4.0’ı hazırlıklı karşılayabilmek için Beyaz Eşya Sektör Temsilcilerinin önceden nasıl hazırlıklı olabileceğine yönelik bilgiler aktardı. Ürün, üretim, tedarik zinciri, işletme, yönetim ve yönetici açısından değerlendirmeler aktardı ve Sanayi 4.0 ile pek çok kavramın ve iş yapış biçiminin değişeceğinin altını çizdi. Konuya sadece teknik olarak bakılmakta olunduğunu, oysa konunun insan ve yönetim becerisi kavramlarını içeriyor olduğunu ve Sanayi 4.0 ile yönetsel ve sosyal dalgalanmalar olacağını belirtti.
Yapılan son sunum ise tüm bu bilgilendirici ve zihin açıcı süreçte finans kaynaklarının nereden, ne şekilde temin edilebileceğini içeriyordu. Bu konuda daAB/Eureka Proje Fırsatları ve Hibe Fonlar konu başlıklı sunumu ileARPROGED- Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Sayın Bülent Erbaşçok faydalı bilgiler paylaştı. Ulusal ve uluslararası proje fon kaynakları ile ilgili bilgilendirmeler yaptı. Aynı zamanda Avrupa Birliği projeleri kazanılması yönünde edinilmiş pratik bilgiler de aktardı.
Bu verimli ve birbirini tamamlayan bilgilendirme sunumları ardından üyelerimizin firmaları özelinde ikili görüşmelere ve ardından öğle yemeğine geçildi.
Katılım gösteren tüm üyelerimize teşekkür ediyoruz ve başka etkinliklerimizde birarada olabilmeyi diliyoruz.