BEYSAD Sanayi 4.0 Odaklı Automatica 2016 - Münih Fuarını ve Başarı Örneği Fabrikaları Ziyaret etti
21-24 Haziran 2016

“Endüstri 4.0’da olay, aslında ne sadece insanlardan arındırılmış bir üretim, ne de sadece otomasyondur. “
 

BEYSAD olarak 21-24 Haziran tarihlerinde 30 kişilik üye grubumuzla Stuttgart ve Münih’deydik. 21’inde Stutgart’da Festo Endüstri 4.0 fabrika gezisi ile başladığımız program, 22-23 Haziran’da Automatica Fuarı ile sürdü. Fuarda Fanuc, Staubli, Kuka, Universal Robots, Festo stand randevularımızda şirket yetkilileri ekibimize özel tanıtım yaptılar, Cuma günü ise Kuka Fabrika ve BMW Dünyası ziyaretlerimiz ile seyahatimizi tamamladık.
Katılımcı firmalarımıza ve misafirperverlik gösteren firma yetkililerine teşekkür ederiz.

 Geziyi BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Burak Özaydemir şu şekilde değerlendirdi: “Ülkemizin ve sektörümüzün gündeminde olan Sanayi 4.0 dönüşümü için genel farkındalığımızı artırmak ve teknoloji firmaları ile derinlemesine temaslar yapabilmek adına planladığımız Automatica fuar seyahatinin yorucu olsa da etkin ve verimli geçtiğini düşünüyoruz. Dünya’daki bu konudaki en son gelişmeleri fuarda inceleme ve Avrupa’daki en ileri düzey fabrika uygulamalarını da yerinde gözlemleme şansımız oldu. Firmaların bu dönüşümdeki geniş teknoloji gamından kendi ürün ve yapılarına uygun çözümleri seçebilmelerinin ve doğru çözüm ortakları ile uyarlamalarının kritik başarı faktörü olduğunu düşünüyoruz. Tüm bu izlenimler bu dönüşümün sektörümüz için önceliğini teyitledi. Sektörümüzün potansiyeli ve birlikte proje üretebilmesi, teknoloji firmalarını bize özgün çözümler üretilmesi konusunda harekete geçirdi. Tüm bu edinimler Sanayi 4.0 konusunda derneğimizin gelecek faaliyetlerine hem ışık tutacak, hem de güç verecektir. Katılan üye ve ev sahipliği yapan firmalara tekrar teşekkür ederiz.”
 
Gezinin ilk durağı, aynı zamanda bir BEYSAD üyesi olan Festo’nun Esslingen’deki genel merkeziydi.

FESTO 
1925 yılında Almanya’da kurulan köklü firma, dünyada pnömatik ve otomasyon deyince ilk akla gelen isim olma özelliğini koruyor.
www.festo.com

Gezinin moderatörü Festo Türkiye Elektronik ve Beyaz Eşya Sektör Müdürü Tolga Aydın; tur rehberi ise Festo Almanya Electronic Light Assembly Global Key Account Manager olarak görev yapan Mr.Robert Haas idi.
 
İlk olarak Festo müzesi “Forum” ziyaret edildi. Kuruluşundan günümüze firmanın gelişim sürecinin, dünya endüstrilerine kattığı değerlerin, birbirinden çarpıcı inovasyonların etkileyici bir görsellikle sunulduğu bu sergi salonunda, özellikle Festo’nun enerji tasarrufu çözümleri; pnömatik ve elektrikle hareket teknolojilerine getirdiği sıradışı yaklaşımlar; doğadan esinlenerek geliştirilen bionik uygulamalar ile tasarımcılara ilham veren ve endüstriyel alanda karşılık bulabilecek fantastik fikirler çok ilgi çekiciydi.
 
Forum’daki etkileyici turdan sonra, Festo içerisinde mizahi bir şekilde “torture chamber” (İşkence odası) olarak adlandırılan, birçok ürünün yük ve zorlu çalışma koşulları altında ömür ve dayanıklılık testlerinin yapıldığı “test odası” gezildi.

Buradan Atrium adı verilen konferans salonuna geçildi. Burada kusursuz organizasyon ve sıcak evsahiplikleri içinMr. Robert Haas‘a BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Burak Özaydemir tarafından teşekkür plaketi sunuldu.

Gezinin bundan sonraki kısmı ise Festo’nun tamamen Endüstri 4.0 felsefesiyle inşa edilen ve geçtiğimiz yıl içinde tamamlanıp üretime geçen, Scharnhausen’deki valf fabrikasıydı. Bu sıradışı tesisle ilgili Tolga Aydın görüşlerini şu şekilde aktardı: “Endüstri 4.0 dendiğinde ilk akla gelen şey tamamen insansız bir üretim anlayışı değil. Buradaki temel amaç üretimde mükemmellik. Bu “mükemmellik” kavramına en hızlı, hatasız ve yüksek miktarlarda üretim performansı; enerjinin en ideal biçimde, örneğin prosesler esnasında oluşan atık enerjilerin geri dönüştürülerek yeniden kullanılması; fabrika ortamındaki çalışma koşullarının insan performansını arttırıcı yönde yaratılması; hammaddeden son ürüne kadar geçen uzun ve karmaşık sürecin en akıllı şekilde tasarlanması; tüm makinaların birbirleriyle haberleşmesi; yüksek otomasyon seviyesi; süreçlerin her aşamasının akıllı telefon veya tabletler üzerinden takibi gibi pek çok unsuru içeren bir paket olarak bakmalıyız. 
 
Yani olay aslında ne sadece insanlardan arındırılmış bir üretim, ne de sadece otomasyondur. 
 
Dünyada pek çok büyük firma, üretim teknolojilerinde, mevut hatlarında Endüstri 4.0 felsefesini uygulamaya başladı. Scharnausen’deki bu fabrikamız ise Almanya’da 0 Endüstri 4.0 konseptiyle, sıfırdan inşa edilen 3 fabrikadan biri. Bu özelliği itibariyle yeni fabrika yatırımı planlayan firmalar için çarpıcı bir vizyon sunduğunu söyleyebilirim. Üretim hattında 7 saniyede 1 valf üretilmekte ve bu, yıllık 1 milyon adet gibi volüme tekabül etmektedir. Bu kapasite otomatik olarak Festo’ya üretim maliyetlerini minimize etme, doğal olarak müşterilerine çok daha uygun fiyatlar sunma imkanı sağlamaktadır. Festo her yıl cirosunun %9 gibi çok ciddi bir payını Ar-Ge’ye yatırmaktadır. Bu oran, Avrupa ve dünya ortalamasının da oldukça üzerindedir. Sahip olduğumuz “inovasyon şirketi” reputasyonumuzdan ödün vermeden, üretim maliyetlerini düşürmek için ideal bir yol olarak görünüyor Endüstri 4.0…”
 
22 Haziran’da Automatica 2016 Fuar gezisi için Münih’te idik. İlk günde Fanuc Ceo’su Dr. Eng. Bay Yoshiharu Inaba’yla buluşmamızla seyahatimiz daha da verimli başladı. Alınan randevularla iki gün boyunca verimli görüşmeler yapma ve gelişen robot ve otomasyon teknolojisini birinci ağızdan dinleyip, bilgi edinme şansımız oldu.

FANUC
Çok özel bir yerden geliyoruz
FANUC Şehri, Yamanaka Gölü yakınındaki Fuji Dağı eteğinde bulunur. 1,5 milyon metrekarelik bir alanı kapsar, FANUC'un tüm imalat tesislerine ev sahipliği yapmaktadır. 12 araştırma ve geliştirme merkezine, yönetim binalarına, personel konaklama yerlerine, dinlenme tesislerine ve hatta çalışanlar ve aileleri için bir kliniğe sahiptir.
 
Bazıları buna iş diyor. Biz ise tutku diyoruz.
Bilgisayarlı sayısal kontrol ekipmanı geliştirmede neredeyse 60 yıllık bir deneyime, dünya çapında kurulu 19,5 milyon ürüne ve 5200’den fazla çalışana sahip olan FANUC, dünyanın lider fabrika otomasyonu üreticisidir. Endüstriyel robotları, CNC sistemleri, tel erezyon EDM, enjeksiyonlu kalıp makineleri veya dikey işleme merkezleri gibi geniş portföyümüzle otomasyondan daha fazla yapmayı sevdiğimiz bir şey yok.
www.fanuc.eu

Fuarda Fanuc, Staubli, Kuka, Universal Robots, Festo ile randevulu görüşmeler yapıp, Yaskawa, Sinteco, Bucci, Otto gibi daha pekçok firmanın standını gezme ve çalışmalarından haberdar olma fırsatı bulduk. Fuarda sergilenen teknolojilerin çok etkileyici olduğunu ve yeni bir dünyanın kapılarının aralanmış olduğunu farketmemek mümkün değildi.

STÄUBLI
Tüm endüstriyel sektörlere hizmet eden uluslarası bir grup olan Stäubli, üç bölümü ile faaliyet gösteren bir mekatronik çözüm sağlayıcısıdır: Tekstil, Konektörler ve Robot. Grubun cirosu, 4,500‘i aşan iş gücü ile yıllık 1 milyar İsviçre Frank’ının üzerindedir. 1892 yılında Horgen / Zurich’de küçük bir atölye olarak kurulmuş olan Stäubli, bugün genel merkezi Pfäffikon / İsviçre’de olan uluslararası bir gruptur ve dünyadaki bütün endüstrilere yenilikçi çözümler sunmaktadır.
www.staubli.com.tr
 
UNIVERSAL ROBOTS 
Şirketin üç kurucusu Esben Østergaard, Kasper Stoy ve Kristian Kassow, Güney Danimarka Üniversitesi’nde buluşurlar. Gıda endüstrisinde kurulumu kolay bir robota gereksinim olduğunu keşfederler. Ağır, pahalı ve hantal robotların hakim olduğu sektörde daha kullanıcı ve doğa dostu ürünler üretmeye karar vererek yola çıkarlar ve bugün gelinen noktada; insanla uyumlu çalışabilen robotlar üretmeyi ve dünyada söz sahibi olabilen bir şirket olmayı başarırlar.
www.robottechnic.com

Automatica Fuarı ile eşzamanlı olarak ve yan yana hollerde güneş enerjisi fuarı da yapılıyordu; üyemiz Şişecam’ı da 10 yıldır katılmakta olduğu bu fuarda ziyaret etme fırsatı bulduk.
 
2 gün yapılan fuar ziyaretlerinin ardından son gün, standını fuarda da ziyaret etmiş olduğumuz Kuka’nın Augsburg’daki yönetim ve üretim merkezini ziyaret ettik. Robotların robotları ürettiği bir dünya hepimizi çok etkiledi. Üretim alanını ziyaretimizin ardından kısa bir mola verdik ve Kuka Türkiye Beyaz Eşya’dan Sorumlu Yetkili Sayın Onur Altuntaş ve Kuka Almanya Otomotiv’den Sorumlu Sayın Cuma Ay’a BEYSAD adına, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Burak Özaydemir tarafından  bir Teşekkür Plaketi taktim edildi.

KUKA HAKKINDA;
Dünya çapında endüstriyel robot üreticisi ve fabrika otomasyonu için çözümler üreten bir Alman şirketidir. KUKA Robotics Corporation’ın dünya genelinde, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Meksika, Brezilya, Çin, Japonya, Kore, Tayvan, Hindistan ve çoğu Avrupa ülkesi başta olmak üzere birçok satış ve servis iştiraki olan 25 iştiraki bulunmaktadır. Şirket ismi, KUKA, Keller und Knappich Augsburg’un baş hariflerinin kısaltması olup, üretimi yapılan tüm endüstriyel robotlar ve ürünlerde geçerli olan tescilli ticari marka ismidir.
www.kuka.com

Programın sonraki bölümünde Kuka dünyası farklı bir inovatif yapı ile bizlere tanıtıldı. Robotların zarifçe, birbiri ile ve diğer cihazlar ile nasıl bir uyum içerisinde çalıştığı simülasyonlarla bizlerle paylaşıldı. Kuka tarihinin anlatıldığı giriş, gittikçe gelişen, değişen uygulama örnekleri ile bizlerle paylaşıldı.
 
Ekrana çizdiğiniz bir resmi, robotun havaya çizerek, sonrasında sizin çizdiğiniz ekrana yansıtması ve size mail olarak göndermesi keyifle akıllarda kaldı.
 
Günün ikinci yarısında BMW müze ve showroom’undan oluşan BMW Dünyası ziyareti gerçekleştirildi ve BMW özelinde Almanya otomotiv teknoloji gelişimini izleme fırsatımız oldu.

Tüm katılımcılarımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz ve katılımcı görüşlerimizin bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyoruz.

 Erdoğan Kalay – BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı
“Tek cümle ile, Automatica 2016 ne demek, ne anladınız?” gibi bir soruya, “yarınki sanayi dünyasının vazgeçilmez bileşenlerinin çok büyük çoğunluğunu, belki tamamını bir arada görmek, dahası dokunmak” diye cevap verilebilir. İnsanlarla beraber çalışabilen robotlardan, tam otomatik hatlardan, inanılmaz sensor dünyasından, 3D yazıcılardan, hepsini birbirine bağlayan yazılımlardan… Ve dahası’ndan bahsedilmeli Automatica 2016 dendiğinde. 2020’li yıllara gelirken insanın beden gücünden çok aklından faydalanma yönünden, insana yakışan yönünden bahsedilmeli Automatica 2016 dendiğinde…
 
Konveyör Şirketler Grubu adına;
Barış Çalış                -  Bilgi İşlem Yöneticisi
Hüseyin Yeşilyaprak - AR-GE Mühendisi
İlhan Sayınhan         - Planlama Yöneticisi
 
21-24 Haziran 2016 tarihlerinde düzenlenen Münih Automatica Fuar ve fabrika ziyaretleri bizler için çok faydalı geçmiştir. Endüstri 4.0 kavramını daha iyi anlamak ve endüstrideki uygulamalarını görmek bizim bu konudaki vizyonumuzu genişletmiş ve karşımıza daha gerçekleştirilebilir hedefler koymamızı sağlamıştır.
 
Ayrıca fuar ziyaretinde robot ve otomasyon firmalarının neler yapabildiklerini görüp, kendi bünyemizde nasıl uygulanacağı konusunda fikir sahibi olmak ve bu firmalar ile tanışmak, bizlere başlangıç için önemli bir katkı sağlamıştır. 
 
Sanayimizin geçmek zorunda olduğu bu yolda, bizlere bu fırsatı sağlamanız, Konveyör firmasına heyecan ve cesaret kazandırmıştır. Teşekkürlerimizi sunarız. Saygılar.
 
Selman Dündar – Maktel Makine A.Ş.
BEYSAD çatısı altında gerek Automatica ‘16 fuarında gerekse Festo ve Kuka firmalarına yaptığımız ziyaretlerde Endüstri 4.0 uygulamaların bazı örneklerini görme fırsatı bulduk. Özellikle Festo firmasındaki tam otomasyonun ve neredeyse insansız bir work-shop’un teknolojik açıdan nerelere ulaştığı görülmeye değerdi. Kuka firmasında ise üretilen robotların, robotlar tarafından üretilmesi ise teknolojinin, internetin ve birbirine bağlı ürünlerin entegrasyonunun hangi boyutlarda olduğunun bir göstergesiydi. Dolayısıyla gerek fuardan ve gerekse yaptığımız firma ziyaretlerinden çok etkilendiğimizi belirtmek isteriz. Bizlere düşen görev; önce sağlam bir vizyon ve bilgi donanımı ayrıca  bir yol haritası ile bu teknolojilere yaklaşabilmek ve firmamızda uyarlayabilmek olacaktır. Emeği geçenlere teşekkürler …

Üye Girişi