BEYSAD İş Yemeği Toplantıları büyük bir heyecanla sürüyor. Toplantı katılımcılarından alınan değerli görüşler çalışmalarımıza büyük katkı sağlıyor.
İş Yemeği toplantılarının dördüncüsü 21 kişilik katılımla,15 Kasım 2011 Salı günü Marriott Hotel Asia’da saat 19.00-21.00arası “Beyaz Eşya Yan Sanayii Strateji Belgesi hakkında Dayanıklı Tüketim Sektör Meclisi Temsilcileri ile görüşmeler” konu başlığı ile yapıldı. Toplantıya, Yönetim Kurulu üyeleri ve Strateji Belgesi’nde çalışmakta olan üyeler ile birlikte Dayanıklı Tüketim Sektör Meclisi Yetkilileri ve Türk Besd Derneği Genel Koordinatörü Rifat Öztaşkın davet edildi. Ayrıca Beyaz Eşya Yan Sanayii Strateji Belgesi çalışmalarında BEYSAD’ın paydaşları olan URAK ve TRİA adına da Melih Yurdagül toplantıda hazır bulundular.
Toplantıya Dayanıklı Tüketim Malları Sektör Meclisi Başkanı Şirzat Subaşı (Arçelik), Sektör Meclisi Üyelerinden Özgür Katırcıoğlu (Indesit), Sektör Meclisi Danışmanı Dilek Temel, Türk Besd Genel Koordinatörü Rifat Öztaşkın katıldılar. Sektör Meclisi’nden Nedim Sezer (Vestel) ve Muharrem Yamaç (BSH) programlarında son anda oluşan farklılıklardan dolayı maalesef aramızda olamadılar.
Toplantıya Sektör Meclisi yetkililerine ve Yönetim Kurulu üyelerine ek olarak Çetin Çıtakoğlu (Teknopark Makine) Fatih Köymen (Pas South), Burak Özaydemir (Endel) ve Alper Us (Assan Aluminyum) da katıldılar.
Toplantıda ilk olarak Yönetim Kurulu Başkanı M. Bahadır Balkır kısa bir açılış konuşması yaptı ve konuklara geldikleri için teşekkür ederek, BEYSAD çalışmalarına ve Strateji Belgesi hazırlıklarına ilişkin bilgiler verdi. Konuklarla daha önce sunulmuş olan Faaliyet Raporu’na ilişkin, kısa bir bilgilendirme yaptı. Balkır, pek çok konuda farkındalık problemi yaşandığına değindi ve bu tür yemekli toplantılar, üye ziyaretleri, yayınlanan haber bültenleri ve dergimiz ile sektörümüzün önemine ilişkin farkındalığı artırma çabalarından bahsetti. Balkır, “Temsil ettiğimiz topluluğu ne kadar iyi bilirsek, başkalarına da o kadar iyi anlatabiliriz” dedi.
Toplantıda ilk olarak Şirzat Subaşı söz aldı. Şirzat Bey bu davetten ve toplantının konusundan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek söze başladı. Türk Beyaz Eşya Sektörünün yükselen değer olduğunu söyledi; 20 milyon adetlik üretim rakamı ve bu rakamın yaklaşık %70’inin ihracata gittiğine vurgu yaparak sektörün büyüklüğünü ortaya koydu. Her konuşmada yerli otomobil üretilmesi gereğinin vurgulandığını, çünkü otomobil sektörünün cari açıkta önemli bir kalem oluşturduğunu söyledi ve beyaz eşya sektörünün Türkiye’de katma değeri çok yüksek sektörlerden biri olduğunu belirtti.
Subaşı, farklı bir ülkeye yatırım yapılacağında o ülkenin yardımcı sanayisinin gücüne bakıldığını, yerli firmalarımız nasıl bunu yurtdışında uyguluyorlarsa, başka ülkelerden buraya yatırım için gelmek isteyen firmaların da burada yardımcı sanayinin gücüne baktıklarını belirtti. Bu bağlamda Türkiye’nin çok gurur verici bir tablo ile karşı karşıya olduğunu, çünkü yardımcı sanayimizin güvenilir olduğunu belirtti. Türkiye’deki yardımcı sanayinin güçlü olması bizleri de güçlü kılıyor diyen Subaşı, 2023’e kadar bu sektörün daha çok gelişme göstereceğinin altını çizdi. Bu sektörün daha da gelişmesi için Arçelik olarak da ne gerekiyorsa yapmaya hazırız dedi.
Şirzat Subaşı, daha sonraki konuşmalarında ise bir sektör envanteri çıkarılması gereğini vurguladı ve sektör olarak tevazu göstermememiz, daha ön planda olmamız gerektiğini belirtti ve böyle bir belgeyi Ana sanayilerimiz de çıkarmayı düşünür mü sorusuna; “Gerekli olabilir ama zaten ana sektörün nereye gideceğini bilmeden bir Strateji Belgesi hazırlamak çok güç” dedi.
Gecenin sonunda yaptığı kapanış konuşmasında ise Türkiye’nin gittikçe bir cazibe merkezi haline gelmekte olduğuna değindi ve Türkiye’de pek çok yatırım planlarının duyulmaya başlandığını söyledi. Candy’nin yatırım planları olduğunu duyduklarını, klima için gelecek bazı gruplar olduklarını duyduklarını belirtti ve siyasi anlamda da büyük sorumlulukları olan bir ülke olduğumuz için sektörümüze sahip çıkmamız gereğini vurguladı ve hep birlikte kendi ihtiyaçlarımızı tespit ederek, taleplerimizi ilgili yerlere doğru aktararak sektörümüzü geliştirmeliyiz dedi.
Söz alan Sektör Meclisi Temsilcisi Özgür Katırcıoğlu yerli malzeme kullanımının fazlalaştırılması gereğinin önemine değindi. Katırcıoğlu, “Devlet büyüklerinin bir trendi var, cari açığı düşürmek! Sektörümüzdeki cari açık ve mevcut katma değer nedir, tespit edilip, rakamlar ortaya doğru bir şekilde konabilirse, sektörümüzde herşey daha da yoluna girer.” dedi. Özgür Bey, Strateji Belgesi hazırlığında iyi bir koordinasyon, Ar-Ge çalışmaları ile birleştirilebilirse ve bu belge sonucunda katma değer olarak bunları ortaya koyabileceğiz denilirse, bu belgenin çok faydalı olabileceğini düşünüyorum dedi.
Katırcıoğlu ara mallarında da markalaşmaya gidilmesi gereğine değindi ve yurtdışından satınalma yapacak firmalara “Ben bu komponenti Türkiye’den alırım” dedirtebilmemizin gereğinin altını çizdi.
Dilek Temelyaptığı konuşmasında çalışmaların KOBİ seviyesinden başlatılması, KOBİ’lerin gelişiminin sağlanması gereğine vurgu yaptı ve kendisinin bağımsız olarak KOBİ’leri geliştirmek adına AB bağlantılı Future SME (Geleceğin Kobisi) Projesinde görev aldığını hatırlattı.
TürkBesd Genel Koordinatörü Rifat Öztaşkınise sektörün bu işe girdiği yıllardan bu yana nasıl bir yükseliş gösterdiğinden duyduğu gururu hatırlatarak sözlerine başladı. 2001’de 2 milyon olan ihracatın bugün 14 milyon adetler seviyesine çıktığını hatırlattı. Ana sanayinin tek başına başarılı olmasının mümkün olmadığını, bir sektörün gelişmesi için yan sanayisinin de güçlü olması gerektiğini belirtti ve BEYSAD ve çalışmalarından duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Strateji Belgesi çalışmaları kapsamında söz alan Melih Yurdagül, misafirlere takdim edilen Strateji Belgesi Faaliyet Raporu üzerine konuyu ayrıntılandıran bir konuşma yaptı ve bu çalışmanın yaşayan bir organizma olduğunu, çalışmanın sürdürülmesi gereğini vurguladı.
Strateji Belgesi (SB) çalışmalarında görevli üyemiz Çetin Çıtakoğlu, SB Destek Grubu’nun 1 Kasım’da BEYSAD Merkezinde yapılan ilk toplantısına değindi. O toplantıda konu başlıkları belirlendi ve gruptaki herkese bir sonraki toplantıda geri bildirim yapmaları gereği ile ödevler verildiğini hatırlattı. Bu ödevleri herkesin heyecanla sahiplendiğini ve bu motivasyon ile çok verimli sonuçlar elde edilebileceğini belirtti. Bundan bir sonraki aşamada da “hareket” sürecinin başlayacağından duyduğu heyecanı paylaştı.
BEYSAD Yönetim Kurulu üyelerinden de belge için devletin çalışmaları da gözönüne alındığında çok doğru bir zamanda olduğumuz ve bunun çok iyi değerlendirilmesi gereği fikri, bu belge ile sektördeki teknolojik gelişmelere ilişkin bilgi sahibi olunmak istendiği, sektörde katma değeri en düşük olanın, yükseğe çekilebilmesi için çalışmalar yapılması gereği gibi çok değerli fikirler doğdu.
Üyelerimizden söz alan Burak Özaydemir de bu belgede herkese uyan sonuçların çıkmasının zor olduğunu kabul etmemiz ama pek çok faydalı sonuca ulaşabileceğimizi de bilmemiz gerektiğini hatırlattı. Bu belgenin, sektörü, stratejik olarak düşünmeye iteceği için önemli olduğunu vurguladı ve yapılacak arama konferansında çok farklı kesimlerden davet edilecek farklı bakış açılarının bize çok fayda sağlayabileceklerini hatırlattı.
Konuklar tarafından ilgililere belgenin hazırlanmasına ve sunulmasına ilişkin bazı teknik sorular da yöneltildi. Çalışmanın nasıl bir süreci takip edeceği üzerine beklentiler dile getirildi.
Gayet sıcak bir kaynaşma ortamında ve verimli, ileriye taşıyan konuşmalar eşliğinde bir toplantı daha, birlikte çekilen fotoğrafla son buldu. BEYSAD İş Yemeği Toplantıları sürecek…
Başta Sektör Meclisi Temsilcilerimiz olmak üzere, tüm katılımcılara, değerli katkıları için teşekkürlerimizi sunuyoruz.