BEYSAD tarafından 19-25 Mart 2016 tarihleri arasında Güney Kore’ye bir seyahat gerçekleştirildi. 15 kişilik heyet GM Korea, LG Electronics, Hyundai, Posco, 3M, Samsung İnovasyon Müzesi’ni ziyaret edip KOTRA (Kore Ticaret Merkezi) organizasyonu ile ikili görüşmeler yapma fırsatı buldu. Ayrıca KEA (Kore Elektronik Sektör Derneği) ile de bir işbirliği anlaşması imzaladı.
BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Burak Özaydemir seyahate ilişkin yapmış olduğu açıklamada; “G. Kore seyahat hedefimiz, sektörümüzde ve sanayileşme anlamında örnek bir ülke olması dolayısı ile seçilmişti. Kapsam olarak da hem G. Kore hem de Asya’daki teknoloji gelişimini ve iş yapış şekillerini incelemek ve üyelerimize faydalı ikili temaslar yapılması öngörülmüştü. Bu anlamda ziyaret ettiğimiz etkileyici işletmeler, inovasyon merkezleri, Elektronik Sektör Derneği (KEA) ile imzalanan niyet mektubu ve B2B görüşmeler ile programımızın başarı ile tamamlandığını düşünüyoruz. Türkiye ve G. Kore arasında sektörel tamamlayıcı etkenler ve tarihsel dostluğun daha derin işbirliği potansiyeli barındırdığına inanıyoruz. Seyahatimizin organizasyonu konusunda yoğun destekleri olan Kore Ticaret-Yatırım Teşvik Ajansına (KOTRA) ve değerli katılımları için BEYSAD üyelerine teşekkürlerimizi sunarız” dedi.
Seyahate, BEYSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Erta Elektromekanik firmasından Hamdi Erem; BEYSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Akplas firmasından Sefa Böyet; Assan Aluminyum’dan Hatice Altuner; Başoğlu Kablo’dan Tolga Başoğlu ve Gökhan Yıldırım; Murat Civata’dan Tufan Deniz; Semiz Elektronik’ten Bilgin Semiz, Sipil Aş.’den Hakkı Bayraktar; Borçelik’den Aydın Ersoy ve Ozan Tumba; Telas Lastik’ten Can Yalmaç ve Özgür Atlıhan, KOTRA’dan Mert Danişger ve BEYSAD Kurumsal İletişim Müdürü Ayşegül Koç katıldılar.
Seyahat, 10 saatlik uçak yolculuğunun ardından İnçon Havalimanı, ardından 1 saatlik ara uçuş ile Busan’a geçişle başladı.
Busan;Kore’nin ikinci büyük kenti olup, güzel bir liman kentidir. Tablo gibi sahil manzarası ile etkileyici bir enerjiye sahiptir. Busan, Uluslararası Film Festivali ve yıl boyunca gerçekleşen çeşitli festivaller ve etkinliklere evsahipliği yapmaktadır.
“Kalplerimize adlarınızı sevgiyle kazıdık
Vatanımıza adlarınızı şükranla yazdık”
Kore Savaşı sırasında, BM kuvvetleri bayrağı altında hayatını kaybeden askerlerin ölümsüz anısına…
Birleşmiş Milletler Kore Anıtsal Mezarlığı da bu şehirdedir. BM tarafında kurulmuş tek mezarlıktır. Bu kutsal alan Dünya barışına ve özgürlüğe adanmıştır. Kore Savaşı’nda BM tarafından sağlanan destek ile savaşa asker gönderen 16 ülke; ABD, İngiltere, Türkiye, Kanada, Avustralya, Fransa, Hollanda, Yeni Zelanda, G. Afrika, Kolombiya, Yunanistan, Tayland, Etiyopya, Filipinler, Belçika, Lüksemburg’dur. Anıt mezarlıkta 462’si Türkiye’den olmak üzere toplam 2300 şehit mezarı bulunmaktadır. Anıt mezarlık içerisinde bulunan Anma Duvarı’na, Kore Savaşı (25 Haziran 1950-27 Temmuz 1953) sırasında hayatını kaybeden toplam 40.896 BM askerinin isimleri yazılmıştır.
Seyahatte pek çok firmayı ziyaret etme ve pekçok kişi ve kurum ile tanışma fırsatı bulduk. Tüm seyahatimiz boyunca misafirperverlikle karşılandığımız tüm fabrikalarda ekipler bizleri güleryüzle karşılandılar, kısa tanıtım filmleri ve konuşmaların ardından BEYSAD adına da Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Burak Özaydemir söz alarak zaman zaman sunum, zaman zaman kısa teşekkür konuşmaları yaptı. Ardından, ilgililere plaket taktimi yapılarak, fabrika gezileri gerçekleştirildi. Her birinin çok organize ve bizlerin gelişine hazırlıklı oldukları gözlemlendi.
Seyahatin ilk gününde öncelikle Chevrolet markalı araçların üretiminin yapılmakta olduğu GM Korea fabrika ziyareti gerçekleştirildi.
Ardından sanayi tipi büyük klima ve beyaz eşya üretimi yapılan LG Electronics fabrikası ve showroom’u gezildi. Ürünlerin katma değeri yüksek olan ürünler olduğunu gözlemlemek zor olmadı ve üretim alanında Arçelik markasını da görmek bizleri mutlu etti.
Hyundaifabrikası gerek yapmış olduğu iş hacmi, gerek alan büyüklüğü, gerekse fabrikadaki sistematiği ile etkileyici bir yerdi. Liman kenarında olup, yükleme için geminin yanında duran binlerce araç hacim olarak göz kamaştırıyordu. Tek bir yerde en fazla üretimin yapıldığı lokasyon Kore idi. Genel toplam 5m adet, ilgili işletme 1.5 m adet…
Posco,büyük bir şehir gibiydi başlı başına, hacmi, alanı, kullandığı teknoloji ile fark yarattığı anlaşılıyordu. Daha tanıtım salonuna girdiğimizde bizi karşılayan büyük Posco şehri maketi ve yapılan Türkçe sunum çok etkileyici idi. Toplam 18 Mio T/yıl ham çelik üretim kapasitesi; tüm POSCO; toplam (Puhang + Gwangyang (5 BOF) 42 Mio T/yıl ham çelik üretim kapasitesi… 2015 yılında toplam 38 Mio T üretim gerçekleşmiş.
Samsung İnovasyon Müzesi de çok etkileyici bir yer doğrusu. Kendi tarihsel gelişimlerine paralel olarak diğer markaları da kapsayan genel bir Dünya teknoloji gelişimine tanıklık edebildik ve bu gelişim içerisinde katettikleri yolun başarısını daha rahat görebildik.
3M Korefabrikasını da üyemiz 3M Türkiye’nin yoğun destek ve çabaları ile ziyaret ettik. Dünya’da 3M’den başlayıp, Kore’de 3M ve kendi fabrikaları özelinde 3M tanıtım sunumlarının ardından, etkileyici showroom’ları gezme fırsatı bulabildik. “3M ürünleri heryerde” sloganı gerçekten de yerini buluyordu. Özellikle Hyundai Genesis marka bir otomobilin nerelerinde 3M ürünleri kullanılıyor’un gösterildiği bölüm çok keyifliydi bizler için.
Firma ziyaretleri dışında bizim Kore’ye gitmemizde çok önemli katkısı olan ve organizasyon içeriğini oluşturan KOTRA (Kore Ticaret Merkezi) yetkilileri de Türkiye’deki katkılarına ek olarak orada da bizlerle çok yakından ilgilendiler. Bir gün yapılan ikili görüşme programı son derece verimliydi. Akşamında bizler için verilen resepsiyonda da karşılıklı konuşma, sohbetler ve Kore kültürüne has yemeklerle güzel zamanlar geçirildi.
Programımızın yarım günlük bir bölümünde de KEA (Kore Elektronik Sektör Derneği) ile bir görüşmemiz oldu ve kendileri ile işbirliği anlaşması imzalama fırsatı bulduk. İşbirliği odaklı olan kurum ile karşılıklı bilgilendirme sunumları yapıldı, imza töreni gerçekleştirildi ve anı fotoğrafı ile günü tamamlamış olduk. Bu vesile ile üyelerimizin bundan sonraki Kore elektronik firmaları ile işbirliği ihtiyaçlarında temas için gerekli köprünün oluşmuş olduğunu düşünüyoruz. Bilişim ve elektronik sektöründe 800 üye firması ve sadece beyaz eşyada 12,5 Milyar USD ihracat rakamı ile çarpıcı bir tablo çizen kurum, KES fuarını da organize etmekte olup, ilgilenen okurlarımızın www.kes.org adresini ziyaret etmelerini öneririz.
Tüm organizasyonun kusursuz geçmesinde YUN Turizm’in katkılarını söylemeden geçmek olmaz. Bunca ziyaret, sürekli şehir değiştirilmesi gereken transfer programları, öğlen ve akşam organize yemek saatleri ve en önemlisi güleryüzlü, yapıcı rehberimiz ile seyahatimiz çok daha keyifli ve en önemlisi güvenli idi…
Bu seyahat boyunca bizlerden desteklerini esirgemeyen paydaşlarımız KOTRA, 3M, YUN Turizm yetkililerine, en önemlisi bu seyahatte bizleri yalnız bırakmayan tüm üyelerimize teşekkürlerimizi sunuyor, bir başka etkinlikte daha fazla gruplarla olabilmeyi diliyoruz.
Değerli üyelerimize, seyahat sonrası paylaşmış oldukları olumlu görüşleri, memnuniyet teşekkürleri ve seyahat boyunca göstermiş oldukları anlayışları için de ayrıca teşekkürü borç biliriz.
Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güneyinde kalan bir devlet. Güney Kore'nin komşu devletleri batısında Çin Halk Cumhuriyeti, doğusunda Japonya ve kuzeyinde Kuzey Kore. Ülkenin başkenti Seul'dur. Güney Kore ılıman iklim kuşağındakalıyor ve ülke arazisi dağlık topraklardan oluşuyor. Güney Kore sınırları 100,210 km²'lik bir alanı kaplar ve ortalama 50 milyon gibi bir nüfusa sahiptir.
Türkiye ile olan ilişkiler:
Türkiye Güney Kore'yi 11 Ağustos 1949'da tanımıştır. İki ülke arasındaki ilişkilerin sağlam ve olumlu bir temele sahip olmasının bir nedeni, Türkiye'nin 1950 Kore Savaşı sırasında Yarımada’ya asker göndermesi ve çok sayıda şehit vermesi olarak görülebillir. İki ülke arasındaki ilişkilerde siyasi alanda bir sorun bulunmamaktadır. Güçlü bir dostluk temelinde kurulan ilişkiler düzenli siyasi diyalogla sürdürülmektedir. Güney Kore ve Türkiye uluslararası alanda birbirlerine destek vermektedirler.
Seul hakkında:
Seul,resmî adıyla Özel Seul Şehri, Güney Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık 13. şehri Seul'un şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir (2009). Dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Büyükşehir Alanı, Incheon ve Gyeonggi'nin büyük bir kısmını kapsar ve 24,5 milyon nüfusu vardır. Güney Kore'nin nüfusunun yaklaşık yarısı bu bölgede yaşar.
Seul şehri 1988 yılında yaz olimpiyatlarını ve 2002 yılında da FIFA Dünya Kupası'nı ağırlamıştır. Dünya'daki ekonomik ve finansal merkezlerde ilk onun içerisinde yer alır ve Samsung, LG Grup, Hyundai ve Kia gibi önemli holdinglere ev sahipliği yapar.