Ülkemizde büyük bir heyecanla başlayan Sanayi 4.0 hareketinin Beyaz Eşya ve Yan Sanayi tarafını BEYSAD olarak oluşturmak adına, ülkemizdeki ilk sektör odaklı Sanayi 4.0 buluşması olan BE4 Zirve’si BEYSAD organizasyonunda, 18 Kasım 2016 Cuma ve 19 Kasım 2016 Cumartesi günlerinde iki gün olarak Hilton Bosphorus (Harbiye) İstanbul’da gerçekleşti.
Bilindiği, üzere BEYSAD, (Beyaz Eşya Yan Sanayiciler Derneği), Beyaz Eşya tedarikçilerini bir araya getirebilmiş, ülkemizin üretim alanında faaliyet gösteren, sektörümüzün en önemli ve aktif sivil toplum kuruluşlarından biridir.
BEYSAD, 200’e yakın üyesi ile beraber, dünyanın lider ana sanayileri ile ortak çalışmalar ve projeler üretme konusunda aktif çalışmayı prensip haline getiren bir oluşumdur.
TÜSİAD liderliğinde başlayan Sanayi 4.0 hareketinin Beyaz Eşya tarafını aktif hale getirebilmek için, ülkemizdeki ilk üretim odaklı Sanayi 4.0 buluşması olanBEYSAD BE4 Zirve’si Microsoft ana sponsorluğunda ve farklı yetkinliklerde robotik, otomasyon (ABB, Fanuc, Festo, Staubli) ve yazılım firmaları (Asay, O&O, Sade, Smarte) desteği ile yapıldı.
Yaklaşık 200 kişinin katılım gösterdiğiBEYSAD BE4 Zirvesi’nde, sanayideki yeni devrim, Sanayi 4.0, alanında lider kişilerden sektör merceğinden dinlenebildi, ayrıca etkinlik sponsorlarının sunumları ve stantlarında, dönüşüm ile ilgili çözümler hakkında detay bilgiler de edinilebildi. Organizasyonun sonunda, konu bir adım daha ileri taşınarak, 19 Kasım Cumartesi günü 60 kişilik katılımla yine aynı Otel’de, sektörde başarı hikayeleri yaratma ve sektöre özgün çözümler oluşturma adına öncü “Pilot Çalışmalar”ın belirlenmesi için bir çalıştay gerçekleştirildi.
İlgili toplantıda, BEYSAD’ın tüm paydaşları yer aldılar;
- BEYSAD Üyeleri
- TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri
- Elektrik, Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Üyeleri
- TÜRKBESD Üyeleri (Türkiye Beyaz Eşya Ana Sanayiciler Derneği)
- TOBB Dayanıklı Tüketim Sektör Meclisi Üyeleri
- Üniversiteler ve STK’lar
- Sponsorlar
- Basın
Etkinliğin ilk günü genel seminer formatında bilgi paylaşım amaçlı olup, TÜSİAD ve üniversitelerin temscilerinden genel bilgilendirme; ana sanayilerden bu konudaki çalışmalarına ilişkin tecrübe paylaşım ve yönlendirme sunumları ve robot, otomasyon ile yazılım firmalarının tanıtım, çözüm ve sektörel öğrenimleri hakkında sunumları dinlenebildi. Sunumların aralarında sponsor firmaların örnek donanım ve çözümleri toplantı fuayesinde kurulan standlarda derinlemesine incelenebildi.
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ilk olarak, açılış konuşmalarını yapmak üzere BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Burak Özaydemir’in konuşması ile başladı ve bugüne gelmek için nerelerde, hangi organizasyonları, hangi farkındalık çalışmalarını yapageldiklerini, geleceği şekillendirebilmek için bu organizasyonun amacını ve sonrasında öngördükleri yol haritasına ilişkin kısa bir bilgilendirme yaptı.
BEYSAD (Beyaz Eşya Yan Sanayiciler Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ş. Burak Özaydemir, organizasyona ilişkin açılış konuşmasında; “Tüm sektörlerin gündeminde olan Sanayi 4.0’ın Beyaz Eşya ve Yan Sanayi için ayrıcalıklı bir noktada olduğunu düşünüyoruz. Sektörümüzün global ölçekte 2. büyük üretim üssü olmasından dolayı uygulamalarda öncü olmak adına boyut ve kabiliyet üstünlükleri varken, global rekabetin keskinliği nedeni ile tüm süreçlerinde verimli ve maliyet odaklı çözümleri uygulama zorunluluğu da söz konusudur. Sektörümüzdeki ana sanayi – yan sanayi ilişkilerinin derinliği, tüm tedarik zincirini kapsayacak çözümler anlamında da fırsatlar oluşturmaktadır. Tüm firmalara özel olacak bu çözümlerin başarılı uygulanmasında Türkiye’deki yerleşik çözüm ortaklarımızın kritik önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu etkinlik sayesinde hem tüm tedarik zincirindeki hem de teknoloji ekosistemindeki kritik paydaşlarımızla ve kamu ile derinlemesine paylaşım ve ortak akıl çalışmaları ile yol planımızı yapabilmeyi amaçladık. Oluşacak pilot projelerin sektörümüzdeki topyekûn değişim çalışmalarını mümkün kılacak önemli öğrenimler ve yetkinlikler olacağını düşünüyoruz.“
Ardından BEYSAD bir önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Bahadır Balkır, şu an TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi olarak, ayrıca TÜSİAD Sanayide Dönüşüm Yuvarlak Masası Başkanı olarak “Türkiye’nin Sanayi 4.0 Platformu”u hakkında bilgilendirme yaptı.
Sonrasında; Microsoft Genel Müdür Yardımcısı Sayın Cavit Yantaç, “Nesneler ve Veri! Yeni Para Birimi” konu başlığı ile geçmişteki sanayi devrimlerinde nasıl enerji ve petrol para birimi olarak ekonomik gelişimi belirledi ise önümüzdeki dönemde de şeylerin ürettiği veri ve bu verinin anlamlandırılmasının kritik olacağını vurguladı. Okan Ünv. Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Sayın Bülent Erbaş, “Teşvik Mekanizmaları” konu başlığı ile Sanayi 4.0 konusunda alınabilecek destekler hakkında bilgi verdi ve açılış oturumu sona erdi.
İkinci oturum ise ana sanayilerimizin kendi Sanayi 4.0 çalışmalarına ilişkin yapmış oldukları örnek çalışmalarla ilgili bilgilendirme ağırlıklı idi. Çok etkileyici, vizyon açan ve sektörel uygulamalar konusunda yön gösteren sunumlar son derece ilgi ile izlendi.
Bu bölümün ilk konuğu; Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sayın Oğuzhan Öztürk idi ve“Arçelik Dijital Dönüşüm” konulu sunumu; BSH Bölgesel Üretim Süreçleri Müdürü Sayın Özgür Sarıkaya “i4.0 / Connected Industry” konu başlıklı sunumu ve bu bölümün son konuşmacısı olarak Vestel Beyaz Eşya Otomasyon ve Projeler Geliştirme Müdürü Sayın Tolga Özdenli de yine fabrikalarından videoları da kapsayan etkileyici sunumu ile katıldılar. Ana sanayi olarak Sanayi 4.0 konusunda vizyonlarını, yol planlarını, tecrübelerini ve örnek faaliyetlerini anlatarak katılımcılar için eşsiz bir paylaşım yapmış oldular.
Öğleden sonranın ilk oturumları, beyaz eşya yan sanayi sektörü özelinde, robotik ve otomasyon çözümlerine yönelik olarak sponsor firmaların sunumları ile tamamlandı. Bu bölümün konukları ise; ABB Robotik Lokal İş Birimi Yöneticisi Sayın Cem Emre Tural, Fanuc Robot Satış Mühendisi Sayın Fatih Gündüz; Staubli Robotik Departman Müdürü Sayın Bahadır Kılıç ve son olarak daFesto A.Ş. CEO’su Sayın Osman Türüdü idi…
Verilen aranın ardından son oturuma geçildi; bu bölümde ise yazılım çözümleri sunabilecek sponsorların çözüm önerileri ve İstanbul Teknik Üniversite’sinin Sanayi 4.0 konusunda öngördüğü gelişmelere yer verildi. Bu kapsamda; ilk olarak O&O Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Cenk Tuna; sonrasında Smarte Yönetici Ortağı Sayın Melih Ballıkaya bilgilendirme sunumları gerçekleştirdiler.
İkinci Üniversite konuğuİTÜ Teknokent Genel Müdür Yardımcısı ve İTÜ İşletme Fakültesi Öğrt. Üyesi Doç Dr. Sayın Deniz Tunçalp idi. Deniz Bey’in konuşmasının ardından Dünya Gazetesi yazarı Sayın Rüştü Bozkurt’un yöneltmiş olduğu sorular cevaplandı.
Son olarak da BEYSAD Sanayi 4.0 Komitesi Üyesi Sayın Bilgin Semiz BEYSAD Kapanış Sunumu’nu gerçekleştirdi. Etkileyici bir video ile başlayan sunum, BE4 Projesi’nin başlangıcından, tüm gün yapılan sunumlar sonrası gelinen noktaya ve gelecekte neler beklendiği üzerine bilgiler içeriyordu. İyi bir özet niteliği taşıyan sunum oldukça ilgi gördü.
Program boyunca tüm konuşmacılara, BEYSAD Yönetim Kurulu Üyelerince Teşekkür Plaketleri taktim edildi.
19 Kasım; ikinci gün ise 60 kişilik bir grup ile aynı lokasyonda buluşuldu. Program, Siemens Genel Müdür Yardımcısı ve TÜSİAD Sanayi 4.0 Çalışma Grubu Lideri Sayın Ali Rıza Ersoy’un Endüstri 4.0’a ilişkin paylaşmış olduğu etkileyici sunum ile başladı. Soru cevapla süren sunum büyük ilgi gördü.
Gün boyu süren programın çalıştay bölümü ortak akıl yaklaşımı ile Kerim Han Milar yönetiminde sürdü. İlk evre ana sanayi, teknoloji firma ve üye firma temsilcileri ile, Beyaz Eşya Yan Sanayi’de Sanayi 4.0 için SWOT metodu ile mevcut durumun tespiti ile başladı. 2. Evrede ise sektörde farklı paydaşların üzerine düşen görevler ve aksiyonlar konusunda çalışmalar yapıldı. Son evrede ise önceki gün paylaşılan çözümlerden, sektöre özel "Pilot Projeler" oluşturabilmek için öneriler türetildi ve öncelikli bulunanlar değerlendirme kriterleri ile detaylandırılarak genişletildi. Toplantı sonunda Sanayi 4.0’ın sektördeki etkinliğinin sürdürülebilir olması için benzer etkinliklerin periyodik olarak yapılması, paylaşımın sürmesi ve ilerlemenin birlikte takip edilmesi konusunda genel bir görüş oluştu.
Geleceğimizi şekillendirmeye başladığımız bu etkinliklerimizin devam etmesi konusunda kararlılığımızı vurgulayarak, tüm paydaşlarımıza maddi ve manevi destekleri için teşekkürlerimizi sunarız. …