BEYSAD - Ar-Ge Yönetimi/Mühendisliği Sertifika Programı
24-25-26, 31 Ekim, 1-2 Kasım 2013

BEYSAD Strateji Belgesi hedef komitelerinin çalışma ve etkinlikleri hız kesmeden sürüyor. Ar-Ge Kapasitesi’ni Geliştirme ve İnovasyon Komitesi çalışmalarımız kapsamında yapılabilecek eğitim programları hakkında uzun zamandır yapmış olduğumuz konu tespiti ve ilgili şirketler ile görüşmelerimiz tamamlanmış ve ardından İnotec firması ile ilk eğitim etkinliği gerçekleştirilmiştir.

BEYSAD, üyelerine Ar-Ge yetkinlikleri kazandırmak ve geliştirmek amacıyla T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından %70 oranında desteklenen ve InoTec Teknoloji ve Yönetim Danışmanlığı tarafından düzenlenen Ar-Ge Yönetimi/Mühendisliği Sertifika Programı kapsamında InoTec ile işbirliği yaptı.

Üyelerin Ar-Ge yetkinliklerini geliştirmek amacı ile, BEYSAD Yönetim Kurulu ve Ar-Ge Komitesi tarafından titizlikle incelenen alternatif programlar arasından InoTec Teknoloji ve Yönetim Danışmanlığı Ltd. Şti. tarafından dizaynı gerçekleştirilen 12K Ar-Ge Model’in de ele alındığı Ar-Ge Yönetimi/Mühendisliği Sertifika Programı uygun görülmüş ve üye kuruluşlarımıza önerilmiştir. 24-25-26, 31 Ekim, 1-2 Kasım 2013 tarihlerinde toplam 6 gün süren program, Green Park Hotel – Pendik, İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

BEYSAD üyesi 10 Kuruluş olmak üzere toplam 12 kuruluşta 18 kişi eğitim programına katılmıştır. Şirketlerinin Ar-Ge Süreçlerinde görev alan katılımcılar, kurumlarındaki Ar-Ge Süreçlerini yapılandırmak için eğitime katıldıklarını ifade etmişlerdir. Katılımcı iki kuruluş Ar-Ge Merkezi ünvanına sahip olmak isterken eğitimin kendileri için yol gösterici olduğunu ifade etmişlerdir.

Eğitim; tecrübeli bir eski Ar-Ge Yöneticisi ve InoTec Master Eğitmeni Hayati Çağlar tarafından sunulmuştur.

Programın yürütülmesine paralel olarak 01 Kasım 2013 Cuma günü eğitim bitiminde BEYSAD’ın organizasyonu ile Arçelik Ar-Ge Direktörlüğü İnovasyon ve Sistem Geliştirme Yöneticisi Sayın İffet İyigün ve aynı birimden İnovasyon ve Sistem Geliştirme Uzmanı Sayın Melda Polat katılımcılarla bir söyleşi gerçekleştirerek tecrübelerini paylaşmışlardır. Katılımcıların yoğun sorularına Sayın İffet İyigün ve Sayın Melda Polat aydınlatıcı bilgiler aktarmışlardır.

Program, katılımcıların birbirleri ile tanışması ile başlamış, oluşturulan dört grup tüm eğitim süresince yürütülen uygulama ve soru-cevap seanslarında birbirleri ile kıyasıya rekabet etmiştir. Eğitimin yürütülmesi sırasında dört masa ile ayrıştırılan takımlar birer şirket senaryosu tasarlamış ve şirketleri için Ar-Ge Vizyonu, Ar-Ge Bölümü Stratejileri, Ar-Ge Bölümü için Kilit Göstergeler ve Ar-Ge Proje konularını belirlemişlerdir. Ayrıca eğitimin büyük bir bölümünde katılımcılar InoTec tarafından dizayn edilen 12 temel, 83 alt kriterle kendi şirketlerindeki Ar-Ge süreçlerini analiz etmiş ve 1000 puan üzerinden değerlendirmişlerdir.

Yoğun uygulama ve bilgi aktarımı ile yürütülen program sonunda katılımcılara plaket verilmiş, eğitim sırasında çekilen fotoğrafları kapsayan video izlenmiş, birinci olan yeşil grubun pasta kesmesini takiben kep töreni gerçekleştirilmiştir.

Sertifika programı aşağıdaki başlıklar altında sunulmuştur:
1. Modül: 
Ar-Ge Altyapısı
* Giriş
* Araştırma ve geliştirme kavramları
* Türkiye ve Dünyada Ar-Ge
* Ar-Ge altyapısının bileşenleri ve önemi
* Ar-Ge istatistikleri

2. Modül: Ar-Ge süreci
* Ar-Ge Mühendisinin görev ve sorumlulukları
* Ar-Ge Mühendisinin sahip olması gereken yetkinlikler
* Ar-Ge Mühendisinin kuruma kattığı değer

3. Modül: Ar-Ge Projeleri
1. Ar-Ge süreci
2. İnovasyon için 12K Ar-Ge Model
3. Strateji ve hedefler
4. Pazar, ürün ve teknoloji stratejisi
5. Yönetim sistemleri
6. Liderlik anlayışı
7. Yeni ürün fikri yönetimi
8. Bilgi yönetimi
9. Teknoloji yönetimi
10. Kaynak planlama yönetimi
11. Yeni fikir üretim süreci
12. Ürün ve Proses geliştirme
13. Ticaretleştirme
14. Performans ölçüm sistemi

4. Modül: Ar-Ge Projeleri ve Devlet Destekleri
* Ar-Ge ve Ür-Ge Projelerinin Yönetimi
* Ar-Ge Projelerindeki Destek Mekanizmaları
* TEYDEB Destek Mekanizması
* TTGV Destek Mekanizması
* KOSGEB
* SANTEZ
* Ar-Ge merkezleri
* Ar-Ge Destekleri için Proje Dizaynı

Eğitim katılımcıları anı defterine eğitim programı hakkındaki görüşlerini aşağıdaki gibi ifade etmişlerdir:

HATİCE MOLLAOĞLU, ALTUNER ASSAN ALUMİNYUM
Değerli InoTec Yetkilileri,
BEYSAD Ar-Ge ve İnovasyon Komitesi çalışmaları kapsamında BEYSAD üye şirketlerin Ar-Ge bilincinin arttırılmasına yönelik olarak planlanan bir aksiyon olarak gerçekleştirilen bu eğitimin gerek katılımcıların kişisel gelişimi gerekse BEYSAD dahilindeki firmaların Ar-Ge yolculuklarına olan /olacak katkısı konusunda inancım sonsuz. Bu komisyonun bir üyesi olarak böyle bir eğitimin gerçekleştirilmiş olmasının gururunu paylaştığımı, bu eğitimden edinilen memnuniyetin yeni eğitim programları için ivmelendirici etkisi olacağına inandığımı belirtmek isterim.

Eğitimin içeriğinin yanı sıra, eğitimcimiz Hayati Bey’in olumlu ve pozitif yaklaşımı ile bize keyifli bir 6 gün geçirttiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.

EBRU EREFE, BAŞOĞLU KABLO VE PROFİL
Ar-Ge biriminde 3 senedir çalışmama rağmen birim sistematiği açısından çok fazla bilgi edindim, sadece bu program içeriği değil alternatif bilgilerin olması da güzeldi. Profesyonelce ve emek verilerek hazırlanan bu eğitim için InoTec’i tebrik eder, başarılarının devamını dilerim. Umuyorum ki bu arada öğrendiğim teorik bilgileri pratiğe dönüştürebilirim.

EDA KABASAKAL, BAŞOĞLU KABLO VE PROFİL
Eğitimde en önemli kriterden birinin katılımcıların ilgisini çekmek ve uyumamasını sağlamak sanırım. Bir saniye bile göz kapakları kapanmadı bu eğitimde. Şaka bir yana ufkumuzu genişleten ve Ar-Ge yönetimine çok farklı bir bakış açısıyla yaklaşmamızı sağladığınızı samimiyetle söyleyebilirim.

Her dakikamızın bize çok büyük ve faydalı geri dönüşler sağlayacağını düşünüyorum.
Her şey için teşekkürler…. Özellikle Hayati Bey’e….

RAMAZAN ZEYBEK, SİPİL İNŞAAT MÜH. PLASTİK
Ar-Ge Mühendisliği yetiştirme programı kapsamında aldığım eğitim ve tecrübeler için sizlere teşekkür ederim. Satıştan eğitim sürecine dek uzanan bu yolculukta gösterdiğiniz gayretlerden dolayı ayrıca teşekkür ederim. Kendi açımdan çok faydalı olacağını düşünüyor ve çevreme de sizlerden övgü ile bahsediyorum. Bundan sonraki çalışmalarınızda da başarılar diler saygılar sunarım.

ENGİN YALIM, ŞAHİN METAL
InoTec’in eğitimine katıldığım için kendimi şanslı görüyorum. Ar-Ge Mühendisliği yetiştirme programı çok faydalı, Ar-Ge süreçlerini daha iyi kontrol etmemi sağlayacağından eminim.

InoTec’in diğer eğitimlerine gelmek için sabırsızlanıyorum, öğreneceğim çok konular olduğunu gördüm.

Hayati Bey’in anlatımı güzel, akıcı, renkli kişiliği eğitimin çok zevkli geçmesini sağlıyor. Kendisine ve çalışma arkadaşlarına başarılar dilerim.

HÜRYAŞAM SUCU, EKİNLER ENDÜSTRİ ; KEZBAN YILDIZ TELAS LASTİK; AYHAN EROL, ALPPLAS ENDÜSTRİYEL; MUSTAFA BESLİ, TECHNOCAST OTOMOTİV; ONUR MEYDANOĞLU, ASSAN ALUMİNYUM
Yeşil masa ekibi olarak çalışmakta olduğumuz şirketlerde profesyonel bir Ar-Ge kurulumu için gerekli sistematik yöntemleri öğrenmek adına katıldığımız bu eğitimde gerek Türkiye’deki Ar-Ge çalışmaları gerek bunun için sağlanan teşvikler gerekse de 12K modellemesiyle Ar-Ge adına kurumsal alt yapının adım adım geliştirilmesi hususunda detaylı bilgi edinebildiğimizi düşünüyoruz.
Grup olarak çok keyifli vakit geçirmemizin yanı sıra aramızdaki uyum sayesinde katılımcı bir profil izledik. Bu konuda Hayati Bey’e etkin rolünden dolayı teşekkür ederiz.

Değerli InoTec ekibine de böyle bir organizasyonla Ar-Ge Mühendisliği eğitimine BEYSAD işbirliği ile destek oldukları için teşekkür ederiz.

ALİ OSMAN ÖZÇAKIR, PİMSA OTOMOTİV; ONUR ÖZKAN, SİPİL İNŞAAT VE PLASTİK; SEDATCAN AR, ATM BEYAZ EŞYA; TANER BURSOY, ENDEL A.Ş.
Türkiye’de Ar-Ge alt yapısı, Ar-Ge Mühendisliği, Ar-Ge süreci, 12K Ar-Ge modeli, Ar-Ge projeleri ve Ar-Ge projelerinde devlet desteği gibi konularda öncü, lider, rakipsiz,… kuruluş denildiğinde akla gelen ilk isim INOTEC AKADEMİ.

Peki InoTec sadece bir eğitim kurumu mu? Tabi ki hayır. Her katılımcı için sektördeki tecrübelerini doğru kullanmaya yönlendiren, bakış açılarını genişleten, vizyonlarını da genişleten bir kuruluş. Bu arada “InoTek” değil “InoTec” olacak. Onur arkadaşım beni uyardığı için kendisine çok teşekkür ediyorum. 

Biz grup olarak çok (-) puan aldık. Ama yılmadık daha da fazla eksi puan için çalıştık. Her aldığımız (-) puan yarınımızın pozitif (+) puanları olacaktır. Burada (-) puan iş hayatımızda (+) puan olarak karşımıza çıkacaktır.

Son olarak Hayati Çağlar hocamıza teşekkür ediyoruz. Bir sonraki eğitimde görüşmek dileğiyle umarım ya da umarız hocamızın diğer kitaplarını da okuma şansı buluruz. Adreslerimiz sizde var.

Teşekkürler…

Üye Girişi