Strateji Belgesi çalışmalarımız kapsamında hedeflerimizi gerçekleştirmek için çalışmalar yapmak üzere oluşturulmuş olan beş komiteden, Ar-Ge ve İnovasyon Komitesi’nin ikinci etkinliği olarak Arçelik Çayırova Kampüsü Ar-Ge Merkezi’ne 3 Temmuz 2013 Çarşamba günü yaklaşık 75 üyenin ve Arçelik yetkililerinin katılımı ile bir ziyaret gerçekleştirildi. Genel bir toplantı salonunda yapılan bilgilendirme sunumlarının ardından, BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Balkır tarafından bir kapanış ve teşekkür konuşması yapıldı ve Arçelik Ar-Ge Direktörü Sayın Cem Kural’a bir “Teşekkür Plaketi” takdim edildi.
Sabah saatlerinde başlayan toplantıda ilk olarak Arçelik Ar-Ge Merkezi Direktörü Sayın Cem Kural bir konuşma yaptı. Bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cem Kural; Arçelik’in Türkiye’de özel sektörde ilk Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştiren sayılı firmalardan biri olduğundan – Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda önümüzdeki dönemlerde daha fazla Ar-Ge çalışmasına tüm sanayinin katılımının beklendiğinden – Ar-Ge çalışmalarının artık “açık inovasyon” olarak adlandırılan ileri düzeyde işbirliği ile yürütüldüğünden ve bu amaçla ana ve yardımcı sanayinin daha yakın çalışarak pazara sunma süresinin kısaltılması, daha yenilikçi ürünleri sunabilme yeteneği kazanılmasından bahsetti.
Ardından bu gezi organizasyonunda bizlere desteği olan, Arçelik A.Ş. Ar-Ge Direktörlüğü, İnovasyon ve Sistem Geliştirme Yöneticisi Sayın İffet İyigün ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi ve misafirleri bilgilendirdi. Bu gezi ile Arçelik’in, ortak Ar-Ge çalışmaları yapma amacının bir parçası olarak BEYSAD üyelerini Merkez Ar-Ge tesislerinde misafir ettiği söylenebilir.
İffet İyigün sunumuna Arçelik’in genel tanıtımı ile başladı. Ardından 20 yıl önce, Türkiye’de Ar-Ge kavramı henüz telaffuz edilmez iken Arçelik’in böyle bir birimi kurma vizyonu ile şu an geldiği başarı noktası dahilinde Ar-Ge’nin kuruluş motivasyonu ve tarihçesine bir yolculuk yapıldı. Bu sunum ile Arçelik’in global rekabet için Ar-Ge’ye inandığı ve yatırım yaptığı gözlendi. Bu amaçla Arçelik’in merkez ve işletmelerinde 1000’in üzerinde Ar-Ge personeli bulunmakta. Ar-Ge çalışmaları sonucunda Arçelik, Türkiye’nin Patent liginde 1500’ün üzerinde patent ile en üst sırada iken Dünya’da da ilk 100 arasına giren tek Türk şirketi konumunda. Bu gurur verici yolculuk, 20. yılında bir kitap ile taçlandırılmış olup bu kitap misafirler ile o gün paylaşılmıştır.
Sunumun ilerleyen bölümlerinde Ar-Ge organizasyon yapısı, Fikri haklar yönetimi, İşbirlikleri (Türkiye – Yurtdışı üniversite/ enstitü ve şirketler ile), bunca çalışma ile hak edilen ödüller, Ar-Ge yönetimi adına bilgilendirmeler (Teknoloji yol haritaları, Proje yönetimi, İşbirliği yönetimi) yapıldı.
Bu sunumda ayrıca, Arçelik Ar-Ge sürecinin yönetim yaklaşımı konusunda bilgi paylaşımı ve Ar-Ge projelerinin finansal risklerinin, şu anda TÜBİTAK – Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın proje bazlı destek programları ile dengelenebileceği vurgusu yapıldı. Ayrıca, üniversiteler ile işbirliği konusunda da özel proje desteklerinin bulunduğu, Ar-Ge çalışmalarına yeni başlamış firmaların bu destekler ile yola çıkmasının avantajlı olacağı belirtildi.
Arçelik, açık inovasyon görüşüne uygun olarak üniversite ve teknik kuruluşlarla birlikte yardımcı sanayileri ile de Ar-Ge çalışmalarında bulunuyor ve bunları artırarak sürdürmek istemektedir.
Sunumun ardından soru-cevap bölümüne geçildi ve merak edilenler yetkililere yöneltildi, büyük bir özveri ile cevaplandı. BEYSAD YK Başkanı Bahadır Balkır’ın da teşekkür konuşması ve plaket taktiminin ardından gruplar halinde laboratuvarlar gezildi.
Zaman kısıtımız sebebi ile 3 laboratuvar gezilebildi: Hızlı prototip laboratuvarı, Titreşim ve akustik laboratuvarı ve Elektronik laboratuvarı… Bu gezilerde Arçelik ve yardımcı sanayi ürünlerinin tasarım ve üretim öncesi geçtiği test ve geliştirme süreçleri ile ilgili detayları gözleme imkanımız oldu. Bu laboratuvarlar katılımcıların son derece ilgisini çekmiş olmakla birlikte, buralardan sorumlu mühendislerin de güleryüzlü ve bilgi vermeye yönelik tavırları hepimizi çok memnun etti.
Sonrasında öğle yemeğine geçildi. Yemeğin ardından program sona erdi.
Program sonrasında tüm üyelerimizin ve Arçelik yetkililerinin son derece memnun oldukları gözlendi. Bu tür geziler gerek merak edilenlerin sorulup cevap bulması ile, gerekse yazılan başarı hikayelerinin hangi aşamalar sonrasında yazılabildiğine ilişkin öngörüler oluşturulabiliyor olması ile her birimizin farklı vizyonlar edinmesine fayda sağladı. Bu tür gezilerin mümkün olduğunca fazla ve farklı firmalara yapılması tedarikçilerimizin önünü açacaktır diye düşünüyoruz.
Başta Arçelik Satınalma birimi yöneticilerinden Fikri Özdemir ve Yasemin Kaya’nın desteği olmak üzere, bu organizasyonu gerçekleştirmemizdeki tüm destek ve çabaları için Ar-Ge Direktörü Sayın Cem Kural ve İnovasyon ve Sistem Geliştirme Yöneticisi Sayın İffet İyigün’e çok teşekkür ederiz. Ayrıca üyelerimizin göstermiş olduğu yoğun ilgiye ve Ar-Ge Kapasitesini Geliştirme ve İnovasyon Komitesi üyelerine de Komite Başkanı Burak Özaydemir nezdinde teşekkürlerimizi sunarız.