BEYSAD, 40 üyesiyle Arçelik Romanya Arctic 4.0 Çamaşır Makinesi Fabrikası'nda
9 Ekim 2019

Geçtiğimiz aylarda yazılı ve görsel basında çıkan, “Türk mühendislerden Romanya’ya akıllı fabrika…”, “Arçelik’in yeni fabrikası sektörün kutup yıldızı olacak…”, “En akıllı fabrika…” gibi heyecan verici başlıkları gördüğümüzden bu yana BEYSAD olarak gururlanıyor ve bu örnek fabrikayı ziyaret edebilmek için sabırsızlanıyorduk.

Gerek BEYSAD BE4 etkinliklerinde, gerekse TÜSİAD Dijital Dönüşüm Toplantılarında Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sayın Oğuzhan Öztürk’ü dinleme fırsatı buldukça, bu özel fabrika kurulumunda duyduğu heyecanı bizlere de yaşattığına tanık olurken, nasıl büyük bir vizyon ve emek ile ve aslında mühendislik harikası bir yapının kurulmakta olduğunu dinlerken, bizler de bir an önce yerinde görebilmeyi hayal ettik.

9 Ekim 2019 tarihinde 40 üyemizle yapmış olduğumuz ziyarette Romanya Arctic 4.0 fabrikasını yakından inceleyebilme fırsatı bulabildik.

Bu özel fırsatı bizlere sunan Romanya Arctic Genel Müdürü Sayın Murat Büyükerk başta olmak üzere; Romanya Arctic Sanayi 4.0 Çamaşır Makinesi Fabrikası Direktörü Sayın Gökhan Engin ve elbette organizasyon öncesi tüm hazırlıklarda bize destek olarak, gezi sırasında da 2 gün boyunca bizlerle birlikte olan Arçelik Satınalma Grup Yöneticisi Sayın Aydın Dirican ile birlikte tüm Arçelik ve Arctic ekibine teşekkür ederiz.

BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ş. Burak Özaydemir etkinliğe ilişkin yapmış olduğu açıklamada; “BEYSAD olarak iki ana stratejik hedefimiz olan üyelerimizin Sanayi 4.0 dönüşümünün hızlandırılması ve uluslararası faaliyetlerinin artırılması ile örtüşen ve üyelerimizin yüksek sayıda katılımı ile gerçekleşen bu seyahatimizin, sektörümüzde hem farkındalık hem de uygulama yayılımı anlamında önemli etkisi olacağını düşünüyoruz. Arçelik’in Romanya’daki yeni Çamaşır Makinesi işletmesi hem fiziksel hem dijital mimarinin eşzamanlı planlaması, sektör için örnek uygulamaların devreye alınması, sürdürülebilirlik ve gelecek dönüşümler için sağlam bir temel oluşturması ile sektörde öncü ve Türkiye’den bir şirketin global arenada liderliği anlamında da gurur vericidir. Tüm Arçelik-Arctic ekibine sıcak evsahiplikleri ve derinlemesine görüş alışverişi için çok teşekkür ederiz. İşletmenin Arçelik, sektörümüz ve ülkemiz için hayırlı olmasını ve gelecekte de yeni başarılara imza atmalarını diliyoruz.“

İlk olarak 8 Ekim akşamı üyelerimizden ve Arçelik yetkililerinden oluşan geniş ekibimizle keyifli bir akşam yemeği gerçekleştirdik.

Fabrika gezisi ertesi günü sabah saatlerinde müthiş bir güleryüzlü pozitif enerji ve tüm yetkililerin inanılmaz misafirperver karşılamaları ile çok güzel başladı. İlk olarak Genel Müdür Sayın Murat Büyükerk Koç Holding’den başlayarak, Arçelik ve Beko markası ile başlayan Arçelik’in etkileyici globalleşme hikayesine değinen bir sunum gerçekleştirdi. Ekibini tanıttı ve verilen özverili çabanın samimi hikayesini birebir muhataplarından dinleyebilme fırsatı bulduk.

Ardından Direktör Sayın Gökhan Engin, bu fabrika ile neleri gerçekleştirmeyi hayal ettiklerini, bu yolculuğun nereden başlayıp nasıl da heyecanla ve emin adımlarla hayallerin gerçekleştirilmekte olduğunu paylaştı.

Mustafa V. Koç Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen bu sunum bölümü, BEYSAD olarak taktim edilen anı plaketleri ile tamamlandı.

Ardından büyük bir sürprizle karşılaştık ve BEYSAD Ailesi olarak, emeği geçen yetkililerle birlikte çamaşır makinesi imzalama töreni yapıldı ve bize taktim edilen Romanya Arctic 4.0 fabrika maketinin bulunduğu özel plaketi teslim aldık… Her birimiz için imza töreni unutulmaz bir anı oldu. Bir kez daha bu büyük incelik için teşekkürlerimizi sunarız.

Sonrasında fabrikayı gezme fırsatı bulduk ve geniş bilgilendirmeler eşliğinde, soru-cevaplarla gelişmeleri birebir yakından takip edebildik. Fabrikaya ilişkin etkileyici bilgilendirmeyi yazımızın ilerleyen bölümünde büyük bir mutluluk ve gurur ile paylaşıyor olacağız.

İlgili etkinliğe katılım sağlayan üyelerimiz;
Alpplas, Arma Filtre, Atasan, Bant Boru, Bolparsan, Borçelik, E.G.O., Endel, Epta, Farel, Ferel, Festo, Gençler Kablo, Murat Civata, Ono, Pasell, Ruba, San Metal, Seçil Kauçuk, Tanatar, Technocast, Tekno Kauçuk, Tora Makine, Turaş Gaz, Uğur Beton, Uneco-Üna Enerji, Valfsan 
yetkililerine katılım ve katkıları için çok teşekkür ederiz.

Katılımcı üyelerimizden de almış olduğumuz görüşler dahilinde ilgili gezinin tüm üyelerimizin vizyonuna katkı yapacağını duymak, deniz feneri özelliğindeki bu fabrikadaki uygulamaların hem farkındalık hem yayılım anlamında farklı kazanımlar tetikleyeceğini bilmek bizleri de çok mutlu etti. Bu projenin sektörümüz ve ülkemiz için kritik önemli olduğu kanaatindeyiz.

Bir kez daha hayırlı olsun dileklerimizle,
bu özel yapının ve Arçelik Ailesi’nin
yolunun açık olmasını temenni ediyoruz.

Arçelik Romanya Arctic 4.0 Çamaşır Makinesi Fabrikası hakkında…

Arçelik 150 milyon Euro yatırımla Romanya’da Endüstri 4.0 standartlarında çamaşır makinesi fabrikası kurdu. Tüm teknolojilerin Türk mühendisler tarafından geliştirildiği Ulmi’deki fabrikada 140 robot çalışıyor.

Yaklaşık 150 ülkede faaliyet gösteren Arçelik, küresel vizyonu kapsamında dünya beyaz eşya sektörü için örnek teşkil edecek bir fabrika yatırımını hayata geçirdi. Arçelik’in 150 milyon Euro yatırımla Romanya’da inşa ettiği Endüstri 4.0 standartlarındaki çamaşır makinesi fabrikasında kullanılan tüm teknolojiler Türk mühendisler tarafından geliştirildi. Nesnelerin İnterneti, makine öğrenmesi ve veri analitiği uygulamalarıyla donatılan fabrikada montaj aşamasında tam donanımlı 140’a yakın robot görev yapıyor. Yeni fabrika, Avrupa’nın en yüksek otomasyon seviyesine sahip beyaz eşya üretim tesisi olma özelliğini taşıyor. Yıllık üretim kapasitesinin 2020 yılına kadar 2.2 milyon adete ulaşması planlanan fabrikadan 85 ülkeye ihracat gerçekleştirilecek. 

Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, geçtiğimiz aylarda fabrika lansmanında yapmış olduğu konuşmada Koç Topluluğu’nun dijitalleşme yolculuğunda önemli bir adım olan Romanya'daki akıllı fabrikalarında Arçelik’in dijital yetkinliklerini zirveye taşıdıklarını belirterek,
“Yeni sanayi devriminin en gelişmiş uygulamalarını barındıran akıllı fabrikamız, beyaz eşya sektörü açısından bir kutup yıldızı olacak.” dedi.

Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, son teknolojiyle donatılmış fabrika açılışında fabrikaya ilişkin şunları söyledi: “Koç Topluluğu’nun dijitalleşme yolculuğunda önemli bir adım olan akıllı fabrikamızda Arçelik’in dijital yetkinliklerini zirveye taşıdık. Yeni sanayi devriminin en gelişmiş uygulamalarını barındıran akıllı fabrikamız, beyaz eşya sektörü açısından kutup yıldızı olacak. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yapılan ‘Global Lighthouse Network’ seçmelerinde 2019 yılında ilk 10 fabrika arasına girdi ve dünyanın en gelişmiş üretim merkezleri arasına adını yazdırdı. Türkiye’deki mühendislerimizin geliştirdiği teknolojilerle donattığımız akıllı fabrika, verimliliği artırıp maliyetleri düşürürken, dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerimizin ihtiyaçlarına yanıt verecek ürünleri geliştirmemiz için daha fazla hız ve esneklik de kazandırıyor.”

17 ayda yapıldı
Şirket, 2002 yılında Arctic markasını satın alarak girdiği Romanya’da Endüstri 4.0 standartlarında hayata geçirdiği yeni akıllı fabrikası ile geleceğin çamaşır makinelerini üretiyor. Ulmi kentinde 150 milyon Euro yatırımla hayata geçen ve 713 bin metrekare alana inşa edilen fabrikanın yapımı 17 ay sürdü.

Tam otomasyonla verimlilik % 30 arttı
Avrupa’nın otomasyon seviyesi en yüksek beyaz eşya üretim tesisi olan fabrikada makine öğrenmesi, siber fiziksel sistemler, veri analitiği ve Nesnelerin İnterneti uygulamaları yer alıyor. Dijital ve robotik teknolojilerle donatılan fabrikanın montaj sürecinde 140’a yakın robot görev alırken, 22.000 noktadan gerçek zamanlı toplanan veriler analiz edilerek üretim süreçleri mükemmel hale getiriliyor. Operasyonların yüzde 70’ten fazlası kendi karar veren ve kendi kendine yöneten sistemlerden oluşuyor. Üretimde kalite kontrol yüzde 100 tam otomatik görsel zekâ uygulamaları ile yapılıyor. Yüksek otomasyon fabrikada verimliliği yüzde 30 oranında artıyor. 

  • Yıllık kapasitesi 2,2 milyon adete ulaşacak olan fabrikadan 85 ülkeye ihracat yapılacak;
  • Arçelik’in yeni fabrikası dünyanın ikinci büyük üreticisi konumundaki Türkiye beyaz eşya sanayisi için de önemli bir değer.
  • Romanya’da faaliyete geçen akıllı fabrikalarında geliştirilen akıllı prosesler ve algoritmalar Arçelik’in diğer üretim üslerine de yaygınlaştırılacak.
  • Dijital dönüşüm önemli bir yapı taşı olacak. Buradan tüm Avrupa’ya ve diğer Arçelik iştiraklerine ürünler sevk edilecek.
  • Arçelik’in Romanya’daki yeni üretim tesisi çevre dostu bir fabrika olarak inşa edildi
  • Fabrika çevreye, kaynaklara duyarlı sürdürülebilir üretim yapan bir tesis… Kuş sürülerinin göç yollarını etkilemeyecek şekilde konumlandırıldı.
  • Enerji ve su tasarrufu ile düşük işletme maliyetli bir tesis inşa edildi.
  • Fabrika, konvansiyonel üretim teknolojilerine sahip işletmelere göre ürün başına ortalama yüzde 28 daha az elektrik tüketecek.
  • Yenilenebilir enerji yatırımları, enerji verimliliği ve enerji yönetimi uygulamaları ile yıllık 540 ton karbondioksit salımı engellenmiş olacak.
  • Kurulan atık su arıtma tesisi ve yağmur suyu toplama sistemi sayesinde 450 hanenin yıllık tüketimine eş değer suyun geri kazanımı sağlanacak.
  • Fabrikada enerji ihtiyacının yüzde 8’i güneş enerjisinden karşılanıyor.
  • Akıllı aydınlatma sistemi ile yüzde 70 enerji verimliliği sağlanıyor.
Üye Girişi