İstanbul Kültür Üniversitesi tarafından organize edilen ve KOSGEB işbirliğiyle düzenlenen “İşletmeler için 2023 Vizyonu” temalı 7. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi’nin açılışı, 25-26 Ekim 2011 tarihlerinde Dedeman İstanbul’da gerçekleştirildi.
Kongre, farklı oturumlarla ve akademik bildiri sunumları ile gerçekleştirildi. 7. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi’nde reel sektör, finans ve bankacılık gibi birçok sektörün yerli ve yabancı temsilcileri, akademisyenler ve iş dünyasından önemli isimlerin yer aldığı geniş bir katılımcı grubu yer aldı.
7. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi’nde; “2023 Hedeflerinin Planlanması”, “Kadım Girişimci, Kadın Yönetici Olmak”, “Nasıl İhracatçı Oldum?” ve “Verimliliği Artırmanın Yolları” konulu paneller yapıldı.
Kongrenin açılışı, Prof. Dr. Müge İşeri, İ.İ.B.F. Dekanı Prof. Dr. Durmuş Dündar, İKÜ Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer ile İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver’in konuşmaları ile başladı.
Açılış konuşmalarının ardından “2023’e Giderken” başlığı altında yapılan toplantıda; İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası ve KOBİ’ler konusunda İMKB Başkan Yardımcısı Aydın Seyman, İstanbul Sanayi’si konusunda İstanbul Sanayi Odası Başkanı C. Tanıl Küçük, Türkiye İhracatı ve Sektörler konusunda TİM Temsilcisi İsmail Gülle, KOSGEB Destekleri konusunda KOSGEB Başkan Yardımcısı Dr. Metin Şatır ve Değişen Makro Dengeler konusunda da TC Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu konuştu.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük,''KOBİ'lerimizin adeta 'uyuyan dev' diye tanımlayabileceğimiz büyük potansiyelini daha hızla harekete geçirmeyi başardığımız takdirde ekonomimiz de çok daha hızla kanatlanacak'' dedi. Küçük, yaptığı konuşmada, Türkiye'de ekonominin ve büyümenin lokomotifinin reel sektör olduğunu, reel sektörün büyük çoğunluğunu ise KOBİ niteliğindeki işletmelerin oluşturduğunu, imalat sanayi sektöründeki işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ niteliği taşıdığını kaydetti.
Son yıllarda Türkiye ekonomisinde önemli kazanımlar sağlandığını, özellikle küresel krizden çıkışta ortaya koyduğu başarı ile Türkiye'nin, tüm dünyanın dikkatini çektiğini belirten Küçük, ''Türkiye ekonomisi hızla kabuk değiştirip makro düzeyde çok olumlu gelişmeler yaşanırken, mikro düzeye baktığımızda ise bazı çok başarılı örnekler olmakla birlikte genelde küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin bu sürece uyum sağlamakta zorlandıkları görülmektedir'' şeklinde konuştu.
KOBİ'lerin sorunlarına değinen Küçük, kurumsallaşma konusunda önemli bir eksiklik bulunduğunu ve kayıt dışı faaliyetlere rastlanabildiğini, bu iki noktadaki zafiyet nedeniyle de finansmana erişim, kredi koşullarını karşılama, sermaye piyasalarının imkanlarından, diğer destek ve teşviklerden yararlanmanın KOBİ'ler için büyük ölçekli firmalara göre daha sıkıntılı ve zor olabildiğini söyledi. Küçük, bunun yanında KOBİ'lerin bilgi teknolojileri altyapısı kurmada, personeline eğitim vermede ve nitelikli eleman temin etmede de sorunlar yaşadığını bildiklerini ifade etti.
“2023’e Giderken KOSGEB Destekleri” konusunda konuşan KOSGEB Başkan Yardımcısı Dr. Metin Şatır da yaptığı konuşmada, KOSGEB’in değişim ve dönüşüm sürecinden bahsetti ve konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yenilenen ve gelişen dünyada değişimler ve dönüşümler yaşanıyor. Biz de, KOSGEB olarak bu değişim ve dönüşüme, hızlı ayak uyduran bir kurumuz. KOSGEB olarak kuruluş kanunumuzda yapılan değişiklikle, imalat sanayii sektörünün yanı sıra ticaret ve hizmet sektörünü de hedef kitlemiz dâhiline alarak önemli bir değişim ve dönüşüm yaşadık. Özel sektöre hizmet ederken, özel sektör gibi hareket edebilmek için birçok yapısal ve kanuni değişiklik geçirdik. KOBİ'lerin finans sağlamada çektikleri sıkıntıları hafifletmek, yeni alanlara destek sağlamak ve desteklere ulaşmayı kolaylaştırmak için yapısal reformlar gerçekleştirdik. Yeni dönemde KOSGEB, müşteri ve KOBİ odaklı yeni bir yaklaşımla hareket ediyor. Desteklere ulaşmayı da kolaylaştırdık. Konfeksiyon değil, terzi usulü çalışmaya başladık” dedi.
Van’da meydana gelen depreme de değinen KOSGEB Başkan Yardımcısı Dr. Metin Şatır, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara da acil şifalar dileyerek, Van'da meydana gelen depremden zarar gören esnaf, sanatkâr ve KOBİ'lerin de “KOSGEB Acil Destek Kredisi” kapsamına alındığını belirtti. Bu işletmelere 100 bin TL'ye kadar destek verilebileceğini kaydeden KOSGEB Başkan Yardımcısı Dr. Metin Şatır, bu kredinin 2 yıl vadeli faizsiz kredi temin etmek şeklinde ve ilk 6 ayının geri ödemesiz olarak uygulanacağını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun iş dünyasında geldikleri başarılı noktaya nasıl geldiklerini çok samimi açıklamalarla dinleyicilere aktardı. Son derece keyifle ve merakla izlenen konuşmasının ardından Kongre’ye emeği geçen kişi ve kurumlara “Teşekkür Plaketleri” taktim edildi. BEYSAD adına Teşekkür Plaketini, BEYSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Hasan Danişment, İstanbul Kültür Üniversitesi İşletme Bölümü Başkanı Sayın Prof. Dr. Müge İşeri’nden aldı. Ayrıca sektörümüze büyük katkılar sağlayan ve Kongre Basın Sponsoru olan Subcon Turkey Dergisi Editörü Vedat Gökçe de Teşekkür Plaketi aldı.
Verimli Kongrelerde iyi haberleri konuşabilmek dileklerimizle;