BEYSAD ile STAUBLI Teknoloji Günleri Yapıldı
2 Mart 2017

BE4 Etkinlik sponsorlarımızdan olan STAUBLI firması ve BEYSAD işbirliği ile 2 MART 2017 Perşembe günü Staubli Teknoloji Günleri Etkinliği yapıldı.

Günümüzde tüm robotik tartışma ve endişelerin kalbindeki gündemin kolaboratif robotlar ve endüstriyel robotlar olduğu düşünülürse, bu etkinliğin amacı, üyelerimizin üretimlerinin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış birçok robotik çözümü gelip keşfetmelerini sağlamak idi…

Aynı gün farklı salonlarda yaklaşık 25, yapılan diğer etkinlik günlerindeki katılımlarla birlikte ortalama 35 üyemizin ziyaret etmiş olduğu, insan-makina işbirliğinin ve Smart Factory konseptinin de tanıtıldığı program, Staubli İş Geliştirme Uzmanı Sayın Gizem Güneş’in Staubli’nin tarihi ve üretim alanlarına, robot çeşitlerine ilişkin yapmış olduğu bilgilendirme sunumu ile başladı. Gizem Güneş yapmış olduğu sunumda şu açıklamaları yaptı;

“1892 yılında İsviçre’de kurulan ve bu sene 125. yılını kutlayan Stäubli Tuzla’daki yeni ofisimizdeki ilk büyük etkinliğimiz 3 gün sürmekte ve Teknoloji Günlerimizin 2. gününü BEYSAD ile birlikte organize etmekten memnuniyet duyuyoruz. Stäubli Robotik, hem son teknoloji ürünler sağlama konusunda hem de satış ve servis organizasyonuyla dünyadaki önde gelen oyunculardan biridir. 4500 çalışanıyla dünyada 5 kıtada 29 ülkede iş birimi ve 50 temsilciliği aracılığıyla global bir mekatronik çözüm sağlayıcısıdır.

220’den 3700mm’ye kadar ulaşan erişim ve 1kg’dan 180kg’a kadar taşıma kapasitesine sahip 4 ve 6 eksenli robotlardan oluşan geniş bir robot yelpazesi sunar. Ayrıca müşterilerinin ihtiyaçları için özelleşmiş ürünleri; elektronik ve beyaz eşya sektörü için üzerinde elektrostatik yük biriktirmeyen ESD ( Electrostatic Discharge), temizoda ortamlarındaki ISO class 2, 3, 4 standartlarıyla uyumlu Clean ve Supercleanroom robotları, yayıncılık sektöründe kullanılan Camerobot, özel kullanıcı arayüzüyle Paint (boya) robotu, enjeksiyon kalıplama makinasıyla kolay haberleşen Plastics robotu, 4,5-8,5 pH aralığındaki sıvı ve detarjanlarla tamamen yıkanabilir HE (nemli ortam) robotu ve aluminyum, kompozit malzemelerin delik delinmesi ve yüksek milli işlenmesinde kullanılan HSM(high speed machining) robotlarıdır.

Teknoloji günleri ve bu sunum kapsamında, ek olarak, yeni nesil kolaboratif robot serisi TX2’nin de tanıtımı yapıldı ve ilgili bölümde Gizem Güneş; “Stäubli’nin fark yaratan özelliklerinin başında kendi patentli ürünü olan JCM, JCS dişli kutuları çekiyor.“ dedi.

Bilgilendirme:
Önceki TX robotlarında olduğu gibi, bu modeller üç aileden oluşur: TX2-40, TX2-60, TX2-90 – 515’ten 1 450mm erişim mesafesine kadar.

TX2: Dünyanın en hızlı güvenli robot serisi
TX2 serisi ve CS9 kontrolörüyle, Stäubli Robotik İnsan - Makina işbirliğinde yeni bir sayfa açtı. Dayanıklılık, boyut ve çalışma zarfı arasında daha iyi denge sağlayan TX2’ler güçlü ve sağlamdır. Ama hepsinden önemlisi, pazarda hız, performans ve güvenliğin harmanını yapabilen tek robot TX2’lerdir.

Güvenli hız ile hız tanımlandı
Sensörlerle donatılmış robotlar hızlı bir şekilde çalışma alanlarına yaklaşan herkesi algılayarak güvenlik gerekliliklerine göre hızlarını otomatik olarak düşürür. Buradaki temel avantaj, acil kapanma mekanizmasını tetiklemeden daha yavaş bir oranda çalışmaya devam etmektir, böylelikle kompleks yeniden başlama prosedüründen kaçınılır.

Safe Stop (güvenli durma) ile performans
Güvenli modda robotlar daha da yavaşlar veya tamamen durur. Ancak, özellik aktive olduğunda, robotlar tüm “çok önemli” fonksiyonlarını korur ve bu sayede operatör çalışma alanından ayrıldığında kendi kendilerine tekrar çalışmaya başlar. Bu iki devrim niteliğinde özellik, insan ve robot arasında gerçek bir işbirliği için yapılır.

Her yerde ve her zaman güvenlik
Maksimum korumayı garanti edebilmek için, robot hareketleri yüksek güvenlik entegrasyon seviyesinde (SIL) sensörlerle kontrol edilir.

Eğer insan ve makina aynı çalışma alanını paylaşıyorsa, önceden belirlenmiş şartlar altında aktive olarak daha yavaş hız gibi güvenlik modlarına geçilir.

Daha da güvenli olması için, TX2 robotları TX2 touch prototip kaplamasıyla giydirilebilir. Dokunmaya duyarlıdır, robot operatörle temasta yavaşlar ve durur. Güvenlik garanti edilmiştir.

Bilgilendirme sunumlarının ikincisi Kıdemli Satış Mühendisi Sayın Kerem Keçeci tarafından yapıldı. Kerem Bey sunumunda İnsan-Robot işbirliği olan uygulamalar için risk değerlendirmesinde dikkat edilmesi gereken kriterlere yönelik bir anlatım yaptı.

Sunumların tamamlanmasının ardından BEYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Tunç Yeloğlu bir teşekkür konuşması yaptı ve Gizem Güneş’e Teşekkür Plaketi taktim etti.

Bu salon programları ardından Smart Factory başta olmak üzere kolaboratif uygulamalar, yüksek performanslı çözümler, Stäubli Servisleri ve yazılım çözümlerine ilişkin uygulamalar, fuaye alanında katılımcılar ile paylaşıldı. Yaklaşık 45 dakika süren bu uygulama örnekleri tanıtımı ardından program, kokteyl ile son buldu.

Etkinliğin oluşturulmasında verdikleri emekler için Staubli yetkililerine ve değerli katkıları için katılımcı üyelerimize teşekkür ederiz.

Üye Girişi